Ambasadă la Ierusalim | Ce spune Constituția despre atribuțiile președintelui

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis in Israel_presidency.ro

Controversa iscată de declarația președintelui PSD privind decizia mutării Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim a  generat  o reacție fermă a Administrației Prezidențiale, care afirmă că „o astfel de decizie trebuie luată numai după consultarea și cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale, decizia finală aparținând, din punct de vedere constituțional, Președintelui României”. Legea fundamentală aduce lămuriri în acest sens la articolul 91.

Klaus Iohannis in Israel_presidency.ro
FOTO: presidency.ro

Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice”, se arată la aliniatul 2 al articolului 91, cel privind atribuțiile șefului statului în materie de politică externă.

Pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă nu i-a răspuns preşedintelui Klaus Iohannis la apelurile telefonice din această dimineaţă, au declarat pentru G4Media.ro surse din Administraţia Prezidenţială.

Iohannis a încercat să o contacteze pe Dăncilă înainte de ora 10.00, când premierul urma să participe la un eveniment în Piteşti, pentru a discuta despre memorandumul adoptat de Guvern în şedinţa de miercuri prin care încep demersurile pentru mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit surselor citate.

Administrația Prezidențială reamintește faptul că există o serie de rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și ale Adunării Generale a ONU prin care se solicită, printre altele, statelor membre ONU să se abțină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim și să intensifice eforturile internaționale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare și justă în Orientul Mijlociu. Prin urmare, în această etapă, relocarea ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internațional relevant”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Guvernul a adoptat, miercuri, un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim, a anunţat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Partenerii noștri