Hai să demolăm un mit!

Data actualizării: Data publicării:
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu
Vicepreședinte al Senatului
Alina Gorghiu este Vicepreședinte al Senatului României, din septembrie 2018. A fost primul președinte femeie din istoria PNL.
Alina-Gorghiu_avatar_1625052822

Hai să mai demolăm un mit! Mitul este că echilibrul de gen în politică și meritocrația sunt contradictorii, însă ele sunt, de fapt, perfect complementare.

Dacă analizăm bine, veți vedea că prin adoptarea cotelor de gen, vom reuși, de fapt, să stimulăm meritocrația.

Pentru că doar competiția promovează competența, dar competiția este puternică când bazinul de candidați este mare.

Și ce bazin de candidați este acela când 51% din populație are numai o șansă teoretică la candidatură?

În Parlamentul României suntem atât de puține femei, iar acest lucru se resimte profund, atunci când e nevoie de expertiză la adoptarea unor măsuri mai incluzive: fie că discutăm despre politici pentru familii, despre sprijin pentru mame, pentru copii, despre educația timpurie, despre violența în familie, despre afecțiunile specific feminine care au devenit deja fenomene cu cifre alarmante.

Nu putem să pretindem că suntem în mod real interesați să venim cu măsuri pentru combaterea cancerului de sân, a cancerului de col uterin, a infertilității sau a depresiei post-partum, dacă noi nu oferim o platformă prin intermediul căreia femeile să poată aduce plus-valoare prin proiecte, idei sau experiențe proprii. Și cea mai bună platformă, este microfonul din sala de plen a Parlamentului, a Primăriilor, a Consiliilor județene!

Echilibrul de gen este testul maturității noastre ca stat cu valori europene și democratice.

Dacă statul de drept e bun, dacă democrația și libertatea sunt bune, dacă drepturile minorităților sunt garantate, atunci…fără doar și poate, echilibrul de gen este în egală măsură, un principiu la fel de sănătos.

Cotele de reprezentare politică legiferate sunt o realitate în 66 de state din lume, Franța, Italia, Polonia, Germania sunt doar câteva exemple. Republica Moldova a adoptat cota de gen electorală de reprezentare minimă de 40%, chiar dacă fără sancțiuni.

Trebuie să conștientizăm că egalitatea de gen, în general, aduce cu sine o societate mai așezată, mai sănătoasă.

Partenerii noștri