Editorial Noi nu avem nevoie de dușmani. Ne facem rău singuri

Data publicării:
Dacian Cioloș
Dacian Cioloș
Europarlamentar REPER
Agora Digi este un proiect editorial al Digi24.ro, o platformă unde sunt invitați să contribuie cu opinii, idei și comentarii cei mai importanți lideri politici, lideri de opinie, personalități marcante ale vieții publice. Dacian Cioloș este europarlamentar al grupului Renew din Parlamentul European, fost prim-ministru al României.
Dacian Ciolos
FOTO: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Acțiunea legată de Ținutul Secuiesc din Parlamentul României nu este nimic altceva decât un atac la adresa noastră, a tuturor – și români, și maghiari. Afirmația este dură, pentru că situația în sine este deosebit de periculoasă și permisă de indolența și incompetența unor politicieni iresponsabili.

Într-o perioadă de profundă criză, este scos ca prin minune, fără nicio justificare și aparent din cauza unor greșeli de birocrație internă, un proiect care a divizat comunități și a cauzat iritare la scară națională. Practic, asistăm la un scenariu pe care îl putem regăsi, în prezent, peste tot în lume. Subiecte sensibile pentru o societate sunt lansate în atenția publică cu scopul de a diviza și de a șubrezi capacitatea de reacție si de funcționare a unei societăți.

Prin incompetenta lor, parlamentarii români au devenit părtași la această situație. Putem anticipa că subiectul va aprinde multe minți și va încinge multe dispute, astfel încât să se găsească extremiști care să propună distrugerea a tot ce s-a construit în România în ultimele decenii în materie de minorități și drepturi. Și, când spun extremiști, mă refer la astfel de exemple din ambele tabere.

Pare-se că funcționează alinierea extremelor atunci când subiectul preferat este distrugerea valorilor. Am văzut și în politică acest lucru în colaborarea de lungă durată între PSD și UDMR.

În ceea ce privește acest Parlament al României, putem spune fără urmă de îndoială că este un eșec politic și o rușine națională. Acest Parlament a girat excesele lui Liviu Dragnea, a masacrat justiția din România, a eșuat în sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire, a dezamăgit la comemorarea celor 30 de ani de la Revoluție.

Acum, prin lipsa de reacție și prin incompetență, girează încă un subiect care dezbină și provoacă tensiuni în societate. Rar mai poți găsi un grup de politicieni care să bifeze toate eșecurile posibile în doar patru ani.

Cetățenii români sunt datori să îi trimită cât de repede se poate în uitare pe acești oameni care au fost complici la atâtea eșecuri și dezamăgiri.

Partenerii noștri