Editorial Școala în pandemie, într-o pungă de sărăcie

Data actualizării: Data publicării:
Rares Bogdan
Rares Bogdan
Europarlamentar și primvicepreședinte PNL
Agora Digi este un proiect editorial al Digi24.ro, o platformă unde sunt invitați să contribuie cu opinii, idei și comentarii cei mai importanți lideri politici, lideri de opinie, personalități marcante ale vieții publice. Rareș Bogdan este europarlamentar și prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal.
rares bogdan pe scena consiliului national al PNL tine un discurs inflacarat
Rareș Bogdan. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Începerea școlii în criza sanitară reprezintă proba indubitabilă că, dacă toate administrațiile locale aveau capacitatea/inspirația/indicația de la partid să atragă bani europeni, sunetul clopoțelului era mai puțin răgușit. Primarii liberali care au atras fonduri și și-au folosit bugetul în investiții în infrastructura școlară sunt câștigătorii acestei perioade. Unde mai pui că românii sunt recunoscători la urne - principala armă a alegătorului pentru a transmite guvernanților felicitări sau înjurături printre dinți.

Departe de mine ideea de a arunca în spatele primarilor toată responsabilitatea pentru sincopele în organizarea deschiderii anului școlar în pandemie!

Dar să o recunoaștem, dacă nu suntem ipocriți, de starea infrastructurii din educație depinde într-o măsură covârșitoare siguranța copiilor noștri!

Dacă principala preocupare a primarilor a fost să folosească bugetul pentru a plăti asistații social să le sape în grădină, în loc să obțină autorizație sanitară sau să renoveze căminul cultural, pentru a avea un spațiu în plus unde distanțarea socială să funcționeze, sunetul clopoțelului va fi începutul unei loterii.

Iar copiii nu merită asta. Pentru viitorul copiilor, pentru șansa lor, capacitatea administrativă este un ingredient crucial. Dacă îl aveau toți primarii, aflau la timp, de pildă, că două treimi din bugetul PNDL, adică 800 de milioane de lei, au fost direcționați de guvern pentru finanțarea lucrărilor necesare obținerii autorizației sanitare de funcționare a școlilor.

Dar nu s-au grăbit. Indicațiile de la șefimea PSD au fost limpezi: cu cât mai multe probleme în deschiderea școlii raportați, cu atât mai multe voturi vor veni la locale. Cu alte cuvinte, sabotarea sunetului clopoțelului a devenit urgența zero a PSD, căci în marketingul politic funcționează o regulă de aur. Nesimțită, dar eficientă: ajungi la adulți prin copii, un părinte nemulțumit înseamnă un vot în mius pentru guvernanți.

Pesediștii cunosc pe dinafară harta sărăciei din România, doar e opera lor! Știu exact care sunt problemele care, potrivit codexului ce ierarhizează relevanța/impactul neajunsurilor asupra electoratului, trebuie ridicate în față! Știu ce ponturi să dea mass-media, cunosc abecedarul manipulării! Iar acolo, în fața camerelor de filmare, primarii știu ce să recite: guvernul nu a făcut investiții, ne-a abandonat, n-avem bani nici să cumpărăm săpun, darămite dezinfectanți și tablete!

Vă spun eu, oameni buni, care este adevărul! Dacă în loc să propună retrocedări de terenuri pentru a-și compune ei suprafețe agricole uriașe, pe care să muncească săracii comunei, făceau hârtii pentru accesarea de bani europeni necesari energiei regenerabile, rețelei de apă, rețelei de canalizare, acum aveau resurse și pentru dezinfectanți.

Dacă foloseau banii europeni pentru rețele wifi, iluminat public și parcuri industriale, acum nu stăteau cu mâna întinsă după tablete. Dacă informatizau localitățile și eliminau hârtiile din circuitul de avizare, acum erau model de bune practici și pentru Primăria Capitalei, care e mult în urma comunelor Ciugud (Alba) sau Dudeștii Noi (Timiș).

Cum arată școala în pandemie, într-o pungă de sărăcie care se zbate în evul mediu? Fără nicio șansă. Ba da, o șansă există: alt primar! Vor spune mulți că fac campanie electorală.

Da, fac! Dar nu inventez nimic! Există proba că banii europeni au schimbat comunitățile, deoarece niște primari destoinici s-au gândit în primul rând la oameni, nu la agenda lor politică personală. Iar răsplata a venit exact de la oameni. Faptele sunt cea mai bună campanie electorală. PSD nu are ce arăta, prin urmare minte și bagă spaima în oameni. De 30 de ani se luptă cu moșierii, cu intelectualii, cu cei care gândesc fără indicații și cer oameni competenți, nu pile neroade.

Știu, PNL nu este perfect. O știu cel mai bine. Perfect este doar Iisus Hristos. Dar pomana, sărăcia, nefericirea și slugărnicia nu se află în fondul nostru principal de cuvinte.

Greșim, plătim! Dar nu vom plăti pentru greșelile altora și îi vom învăța pe oameni să prindă pește și să facă din el conserve. Dacă ministrul de Finanțe nu avea inspirația să strângă bani ieftini de peste tot exact înainte de pandemie, România era acum 100% în scenariul roșu.

Cine vrea să o creadă, bine! Cine nu, iarăși bine! Prosperitatea unei țări rezultă din voința cetățenilor ei. Noi nu promitem că dăm de pomană, ci pentru muncă și inteligență. 80 de miliarde de euro investiți în inteligență! Cum vă sună?

Partenerii noștri