Sari la conținut

Autostrada Deva - Lugoj, de la lilieci la castori

Autostrada Deva - Lugoj, de la lilieci la castori. Nu s-au rezolvat bine problemele legate de colonia de lilieci identificată pe lotul 4 al autostrăzii, că în peisaj au apărut… castorii. Rozătoarele și-au făcut simțită prezența într-un canal de scurgere din apropierea șantierului, acolo unde au construit un baraj. Lucrările nu au fost însă afectate. Castorii s-au retras între timp pe malul Mureșului, iar zona de lângă autostradă este monitorizată în permanență.

Castorii au apărut între localitățile Mintia și Bejan, în apropierea șantierului autostrăzii. Biologii aproximează că, pe toate pârâurile care coboară spre Mureș, ar fi 20 de rozătoare. 5 dintre ele și-au făcut simțită prezența într-un canal de scurgere.

"Acesta este canalul de colectare înfundat de cei 5 castori care au construit aici un baraj. Muncitorii au curățat canalul și îl monitorizează acum în permanență. Între timp, castorii s-au retras pe malul Mureșului", Andrada Velciov, reporter Digi24 Timişoara.

"Acei castori din canalul de beton de lângă Bejan au provocat revărsarea apei peste terasamentul viitoarei autostrăzi", aduagă Călin Hodor, biolog.

Biologii spun că nu se pune deocamdată problema relocării castorilor. Ar fi nevoie de un ordin de ministru, iar tranchilizarea ar putea să îi omoare.

„Există riscul ca în cazul oricărui animal sălbatic să moară din cauza tranchilizării, respectiv din cauza stresului, și n-am rezolva nimic, pentru că zona ar fi ocupată de alți castori", continuă Călin Hodor.

Reprezentanții firmei care se ocupă de construcţia autostrăzii știu despre prezența castorilor în zonă. Spun că, din fericire, până acum rozătoarele nu au afectat lucrările.

Pe același tronson de autostradă, în urmă cu 3 ani, a fost identificată o colonie de lilieci, iar lucrările au fost îngreunate, apoi oprite. Soluția, găsită ulterior, a fost de relocare a liliecilor într-o peșteră ce va fi construită în aceeași zonă. Oamenii speră să nu se ajungă acum la sistarea lucrărilor şi din cauza castorilor.

"Oamenii să își facă treaba. Acum nu stăm pentru castori, să nu se facă lucrarea, asta îi o mare prostie."

"Castori? Am auzit și eu de castori, dar nu aici, acolo, pe canalul ăla probabil. Dumneavoastră ziceți că lucrările trebuie să continue. Păi eu așa mă gândesc, că ar fi păcat să cheltuiască banii."

Lucrările la tronsonul 4 al autostrăzii Deva - Lugoj au reînceput în luna martie, după 1 an și jumătate de pauză. Porțiunea cuprinsă între localitățile Șoimuș și Ilia are o lungime de 22 de kilometri și costă 420 de milioane de lei.