Comoara neexploatată din subteran

Data publicării:
geotermala
Locuitorii unei comune din Timiş păşesc pe o comoară subterană, dar nu s-au bucurdat niciodată de beneficiile ei. Vorbim despre comuna Gottlob, aşezată pe un imens zăcământ de apă termală. Edilul e hotârât acum să schimbe lucrurile. Vrea ca întreaga comună să fie încălzită cu ajutorul apei geotermale, ceea ce înseamnă cheltuieli cu până la 70% mai mici faţă de încălzirea cu lemne. Investiţia se ridică la 30 de milioane de euro. Şi, cum bani nu sunt, edilul vrea să ceară bani de la Banca Mondială.

Cei 2.500 de locuitori ai comunei Gottlob, din Timiş, cheltuiesc mii de lei pe încălzirea caselor cu lemne, deşi în subteran zace nefolosit un imens zăcământ de apă geotermală, a cărei temperatură la suprafaţă ajunge şi la 100 de grade Celsius.

"Încălzirea anuală a unei gospodării din Gottlob presupune o cheltuială de aproximativ 6.000 de lei, asta pentru că se folosesc lemne. Dacă s-ar implementa sistemul de încălzire cu apă geotermală, costurile s-ar reduce şi cu 70%, şi ar ajunge la maximum 2.000 de lei", Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.

Dei păşesc pe o comoară, localnicii nu s-au bucurat niciodată de beneficiile apei termale.

"Aşa se zice că este şi apă termală. Dar nu beneficiaţi de ea? Încă nu, sperăm că pe viitor va fi. Ce ar însemana să vă încălziţi cu apă geotermală? Păi o economie mă gândesc că lemnele sunt scumpe şi în rest, o baie, tratament."

"Ar fi o idee foarte bună că toată lumea are solarii şi am încălzi, în afară de camerele de la casă şi solariile. Ar fi foaret bine."

"Uşor de promis, greu de ajuns! Dar dacă obţine finanţare primarul? Măcar pentru grădiniţă şi pentru şcoală, ar fi bine."

Punerea în practică a acestor idei se loveşte de lipsa finaţării. Ar fi nevoie de aproape 30 de milioane de euro, dar România nu are un plan de dezvoltare a energiilor regenerabile, cum este apa geotermală, la fel ca alte state europene. Până atunci, primarul localităţii a cumpărat două sonde vechi care să extragă apa din subteran şi să o testeze.

"În România nu există aşa ceva. Toată lumea vorbeşte, dar nimeni nu face nimic. Există prin ADR Vest un program, dar numai pentru oraşe şi comune staţiune. Ori noi dacă avem rezervă şi nu suntem staţiune trebuie să murim, nu avem voie să exploatăm. Sunt nişte aberaţii imense", explică Gheorghe Nastor, primarul comunei Gottlob.

Edilul este hotărât să meargă până la Bruxelless ca să obţină banii. Asta, după ce a văzut că vecinii unguri au transformat în ultimii 5 ani toate oraşele de la graniţa cu România, unde există rezerva de apă geotermală, în staţiuni balneare de succes.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri