Sari la conținut

Concurs de directori, cu semnul întrebării


La o săptămână de la concursul pentru desemnarea directorilor de școli, aproape jumătate dintre candidații din Vrancea nu știu dacă au trecut proba scrisă. Dacă în celelalte judeţe concurenții au dat deja probele de interviu și CV, la Focșani tezele profesorilor sunt încă sigilate. Asta pentru că primarii nu au desemnat membri în comisiile de evaluare, pe motiv că nu sunt de acord cu noul sistem.

148 de dascăli s-au înscris la concursul pentru ocuparea posturilor de directori și directori adjuncţi în unităţile de învățămînt din judeţul Vrancea. 67 dintre ei nu știu nici la ora actuală dacă au luat proba scrisă. Este vorba despre candidaţii din Focşani, Odobeşti şi câteva comune.

Livia Marcu, candidat: "Am solicitat clarificări și ni s-a spus în ziua examenului că este o procedură nepublică cu privire la sigilarea lucrărilor, cred că este o forțare."

Teodora Bentz, candidat: "Ne-am dus la un examen și am aflat la sfârșit că trebuie să așteptăm sau... și că vom primi un răspuns sigur după ce se va avea o poziție oficială."

Primarii nu au desemnat nici acum membri în comisiile de evaluare.

Eleonora Dărmănesc, inspector management instituțional ISJ Vrancea: "Nu au fost propuși de la Consiliul Local sau de la primărie doi membri în acele comisii și avem 67 de candidați neevaluaţi."

Metodologia e neclară, spun edilii. Aşa că nu au trimis reprezentanţi.

Cristi Misăilă, primarul municipiului Focșani: "N-am înțeles care este rolul nostru acolo, atâta timp cât prin bibliografie nu sunt prevăzute și acte normative sau materiale prin care să putem testa cunoștințele viitorilor directori sau directori adjuncți, în ceea ce înseamnă administrarea banului public, dumnealor având calitatea de ordonator terțiar de credite."

Reprezentanții sindicatelor din Vrancea vor să ajungă până la minister ca să soluționeze problema.

Paula Roșcan, președinte SIP- FEN Vrancea: "Discutăm despre o situație discriminatorie, până la urmă, sau chiar un abuz pentru faptul că toți candidații în mod egal au avut aceleași drepturi."

Reprezentanţii Ministerului nu au comentat această situaţie. Calendarul desfășurării concursului de ocupare a funcțiilor de director și directori adjuncți în școli și grădinițe se încheie pe 17 noiembrie.

reporter: Dana Costache
operator Luigi David