Sari la conținut

A opta zi de căutări ale pilotului dispărut

Coordonatorii acţiunilor de căutare au stabilit, pentru a opta zi, nu mai puţin de şapte trasee pe care militarii să caute planorul. Pompierii militari şi lucrătorii Jandarmeriei Montane s-au îmbarcat în maşini dis de dimineaţă şi au pornit fiecare spre zona repartizată cu o seară înainte.

Zecile de jandarmi şi pompieri militari s-au împărţit în două grupe de lucru şi au început căutările pe culmile deluroase care mărginesc Valea Teliu. La acţiune au participat pompieri din judeţele Dâmboviţa, Mureş, Alba şi Braşov.

Pe lângă cele două trasee din vecinătatea Văii Teliu, au fost răscolite pădurile din zona Râşnov - Valea Glăjeriei - Bran, Codlea - Şinca Nouă, Plaiul Foii - Şinca Nouă. O echipă rapidă de căutare, formată doar din militari ai Jandarmeriei Montane, a primit misiunea de a verifica punctual zona Vârfului Tesla, din Masivul Ciucaş.

"O să se sisteze căutările cum termină traseele pe care le fac. Vom trece cu siguranţă la căutare de rutină şi care va rămâne misiune permanentă de căutare, dar din păcate nu de căutare - salvare", a declarat Raed Arafat, secretar de stat MAI

Începând de săptămâna trecută, la căutările din Braşov au fost doar jandarmi şi pompieri, aduşi chiar şi din judeţe ca Dolj sau Teleorman. Militarii Batalionului 21 Vânători de Munte din Predeal, buni cunoscători ai zonei în care a dispărut planorul şi antrenaţi special pentru acest tip de misiuni, au rămas în cazarmă, în tot acest timp. Oficialii Brigăzii II Vânători de Munte Braşov, de care aparţine Batalionul 21, spun că nimeni nu le-a solicitat implicarea. Brigada II are câte o echipă de 21 de salvatori militari la fiecare batalion de manevră din structură - la Predeal, Câmpulung Muscel şi Curtea de Argeş.

Reporter: Claudiu Loghin, Mirela Palcu
Operator: Răzvan Rădache, Alex Apetroae