Ancheta de la telescaun: turiştii sunt de vină

Data publicării:
ANCHETA TELESCAUN

Ancheta privind cauzele incidentului de la telescaun a fost făcută de specialişti ai Inspecţiei Teritoriale Braşov, din cadrul ISCIR. Raportul înaintat Prefecturii indică faptul că dispozitivele de siguranţă au oprit instalaţia de telescaun după ce cablul acesteia a sărit de pe role, în dreptul unuia dintre stâlpi. Cauza deraierii cablului este balansul scaunelor, generat cel mai probabil de gesturi periculoase ale turiştilor.

"Presupunem că linia de coborâre fiind plină cu tineri a provocat o balansare a pilonului şi linia care urca fiind goală, neavând greutate, deci neapăsând foarte tare pe grupurile de role de la piloni, de-aia s-a întâmplat.

Reporter: În principiu, cum vă explicaţi această balansare, care ar fi cauza?

Bucuria de Revelion ca să nu zic altceva! Bucuria, starea de Revelion! ", afirmă Daniel Rizea, inspector şef Inspecţia Teritorială Braşov ISCIR. 

Autorităţile au amendat administratorul liniei cu 15.000 de lei şi au decis oprirea întregii instalaţii, până la finalizarea unei verificări tehnice amănunţite.

"Regulamentul de functionare nu avea avizul ISCIR Obligaţia era ca şeful instalaţiei să fie prezent acolo şi nu mecanic trolist", spune  Mihai Mohaci, prefect de Braşov. 

Linia de telescaun este operată de societatea Fun Bunloc, cu sediul în Săcele. Unul dintre asociaţii firmei este, potrivit datelor din Registrul Comerţului, omul de afaceri Dragoş Hansa.

"Nu vorbiţi cu cine trebuie, eu nu mai sunt acţionar în acea firmă. De un an de zile eu nu mai am nicio legătură cu acea firmă ", susţine Dragoş Hansa - fost asociat Fun Bunloc SRL

Telescaunul de la Bunloc a fost fabricat în 1981 şi verificat ultima oară de ISCIR pe 26 noiembrie 2014. Autorităţile vor să verifice toate liniile de transport pe cablu din judeţ, pentru a se asigura că asemenea incidente nu se repetă, într-o zonă turistică cum este Braşovul. Şi să îi informeze pe cei care totuşi ar putea fi puşi în astfel de situaţii cum trebuie să reacţioneze.

În prima zi a anului trecut, o turistă de 25 de ani a ajuns la spital, cu leziuni la coloana cervicală, după ce a sărit dintr-o linie de telescaun blocată în Băişoara, judeţul Cluj.

"Salvatorul urcă pe stâlpul din partea superioară a instalaţiei, se asigură cu materiale specifice care sunt folosite numai pe instalţiile de transport pe cablu, coboară până la persoana blocată, printr-un sac de salvare persoana este coborâtă în siguranţă la sol ", povesteşte lt. col. Marian Măluşelu, şef Jandarmeria Montană

Incidentul de la Bunloc a scos la iveală grave deficienţe în funcţionarea sistemului de urgenţă. Serviciul 112 a aflat despre turiştii blocaţi la nu mai puţin de 25 de minute după ce echipa Salvamont a fost pusă în stare de alertă.

Reporter: Claudiu Loghin / Operator: Răzvan Rădache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri