Bani primiţi doar pe hârtie 

Data publicării:
BANI PADURI PRIMARII

Primăria oraşului Râşnov deţine aproximativ 1800 de hectare de pădure în zona Parcului Naţional Bucegi. Din toată suprafaţa are voie să exploateze doar 300 de hectare şi asta pentru că aici trăiesc specii de animale şi plante al căror habitat ar fi distrus de intervenţia umană.

Hotărârea de Guvern emisă în 2009 prevede că, pentru zona de pădure care nu poate fi exploatată, autorităţile locale vor primi compensaţii.

"Pe baza metodologiei s-au făcut tabelele cu estimarea despăgurbirilor şi s-au trimis către ITRSV Braşov, chiar după apariţia Hotărârii de Guvern din 2009 şi s-a tot aşteptat un răspuns", a precizat Ciprian Păiuş  - responsabil Ocolul Silvic Râşnov

Hotărârea de Guvern a venit ca o gură de aer pentru edilii oraşului care au sperat că vor putea face investiţii importante cu aceşti bani.

"Ţinând cont de faptul că Râşnovul are foarte multe proiecte în derulare, fie pe drumuri forestiere, fie pe împăduriri, fie pe construirea unei pepiniere pentru care avem o cofinanţare de 40% din cei un milion de euro, cred că erau bani necesari pe care puteam să îi folosim în special în domeniul forestier", a declarat Adrian Veştea - primarul Râşnovului 

La început, banii nu puteau fi acordaţi de Guvern prin Ministerul Mediului, pentru că nu exista o autorizaţie de acordare a compensaţiilor de la Comisia Europeană. Autorizaţia a venit însă lucrurile au rămas la fel.

Situaţia se repetă şi în municipiul Braşov. Aici, autorităţile s-au hotărât să acţioneze Ministerul Mediului în instanţă.

"Vorbim de sume care nu au fost achitate începând cu anul 2008, de aproximativ 500 de mii de euro pe an. Municipalitatea are în proprietate 15.000 de ha, din care patru mii se încadrează în prevederile acestui act normativ", a precizat Sorin Toarcea - purtător de cuvânt Primăria Braşov

Reprezentanţii Inspectoratului de Regim Silvic şi Vânătoare Braşov, instituţia prin care ar trebui să vină banii de la Guvern, spun că şi ei aşteaptă să fie stabilite regulile după care să fie acordate compensaţiile.

"S-a lucrat la o hotărâre de Guvern în vederea emiterii normelor de aplicare a avizului favorabil. La ora actuală, după cum ne-a comunicat Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, există un act normativ aprobat şi este dat spre publicare în Monitorul Oficial. Acest lucru l-am primit de la Autoritate", a declarat Ioan Criţ - director ITRSV Braşov 

Ca să primească banii, însă, Primăriile trebuie să depună din nou aceeaşi documentaţie ca şi în anii trecuţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri