Campanie împotriva bronşitei, la Braşov 

Data publicării:
ANALIZE PLAMANI

Doamna Mitriţa Moraru este un pacient exemplu. Anual îşi face analize complete şi apeleazăla medic ori de câte ori simte că ceva nu este în regulă. În ultimul timp a răcit de câteva ori şi nici cu plămânii nu stă prea bine. A mai făcut o spirometrie, dar pentru că nu scapă de răceală a venit la medicul pneumolog din nou. A profitat de campanie, mai ales că această consultaţie este gratuită.

"Rezultatele au fost foarte bune atunci, dar acum am răcit din nou şi trebuie să fac analize din nou, şi încă o spirometrie. Faptul că sunt gratuite este extraordinar", ne spune Mitriţa Moraru.

Ca doamna Mitriţa mai sunt şi alţi braşoveni. Unii, însă, fie din lipsa banilor, fie din neglijenţă, rareori trec pe la medicul pneumolog. Şi asta deşi sunt conştienţi că au probleme.

Respiraţia dificilă şi tusea sunt primele simptome care ar trebui să le semnaleze oamenilor că suferă de bronhopneumopatie. Boala se manifestă lent, însă, dacă este depistată târziu, poate fi letală. Spirometria poate ajuta la depistarea ei.

 "Spirometria este o probă care determină capacitatea funcţională a plămânului. Ca să pui un diagnostic corect de boală pulmonară obstructivă cronică, ai nevoie de spirometrie", declară dr. Daniela Gabor, medic pneumolog.

În anul 2020 boala pulmonară obstructivă cronică sau bronşita, cum este cunoscută în general, va ocupa locul trei în lume ca incidenţă, după bolile cardiovasculare. Medicii trag un semnal de alarmă şi îi cheamă pe braşoveni, indiferent de vârstă, să se consulte gratuit până la sfârşitul lunii noiembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri