Sari la conținut

Centrul României, mutat cu 30 de kilometri. Potrivit calculelor specialiştilor, centrul ţării este în Făgăraş

De mai bine de un secol, românii ştiu că centrul ţării este în satul Dealu Frumos, din judeţul Sibiu. Punctul este marcat chiar şi de un monument care vorbeşte despre faptul că, în anul 1858, constructorii drumului dinspre Sibiu s-au întâlnit cu cei care construiau drumul dinspre Brașov. De atunci și până astăzi a rămas cunoscut faptul că la Dealu Frumos, este centrul României.

În zonă au apărut şi afaceri care încearcă să profite de faima locului.

"Am făcut această pensiune tocmai din acest motiv, având acest teren și știind că este centrul țării, mi se pare firesc să fie marcat într-un fel", spune Elena Curcean, managerul unei pensiuni din Dealu Frumos.

Din păcate pentru sibieni, tehnologia ultra-modernă de cartografieire este împotriva lor. Potrivit calculelor specialiştilor de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca,centrul ţării este, de fapt, la vreo 30 de kilometri de Dealu Frumos, mai exact, în Făgăraş, judeţul Braşov.

"La vremea respectivă când probabil s-a calculat centroidul s-a folosit probabil un alt aparat matematic, alte date, alte input-uri şi s-a ajuns la rezultatul respectiv", a spus Ioan Rus, conferenţiar la Facultatea de Geografie, UBB Cluj-Napoca.

Conform noilor date, centrul ţării este la ieşirea din Făgăraş, spre Braşov. Coordonatele geografice sunt: 45 de grade şi 50 de minute latitudine Nordică şi 24 de grade şi 59 de minute longitudine Estică.

Vestea nu a fost bine primită în judeţul vecin.

"Nu se pot schimba obiceiurile peste noapte. Probabil o să rămână în continuare ca centrul turistic și de atracție pentru trecători. Este un peisaj frumos", spune  Marius Bârsan - viceprimarul comunei Merghindeal.

În schimb, proaspăt împroprietăriţi cu un potenţial obiectiv turistic, făgărăşenii îşi fac deja planuri.

"Cred că orice investitor s-ar plasa în centrul unei ţări", spune George Cîrje, viceprimarul municipiului Făgăraş.

Modificarea le ridică probleme şi editorilor manualelor de geografie, în care Dealu Frumos este trecut drept centrul georgrafic al Romîniei. .


Reporter: M. Palcu, C. Pop, A. Mohanu
Operator: A. Vincze, D. Dascălu, L. Sandu