Cină pe întuneric

Data publicării:
CINA PE INTUNERIC 151015

Pentru câteva ore, 30 de medici, ingineri, profesori sau programatori au înţeles ce înseamnă să trăieşti în întuneric. La Braşov, asociaţia nevăzătorilor a organizat o cină, unde invitaţii au mâncat legaţi la ochi.

Experienţa nu a fost una uşoară, spun invitaţii.

„ E o experienţă interesantă si e un alt mod de a trăi.  Se pierd anumite simţuri, dar să ştiţi că se dezolvă altele. Simţul tactil este foarte activ ", ne povesteşte o invitată. 

„ Cel mai greu este, clar, lipsa vederii, e un lucru foarte important să vezi. Cum v-aţi concentrat? Cum aţi reuşit să gustaţi, văd aproapte tot din farfurie? Pe pipăite ", spune un alt invitat. 

„ Am pipăit şi am găsit bine, m-am şi inţepat cu furculiţa. Da, foarte interesant, Oricum eu mă ghidez foarte mult după miros ", adaugă o tânără.

În locul unui nevăzător a încercat să fie şi unul dintre medicii oftalmologi prezenţi la eveniment. Chiar dacă se confruntă zilnic cu astfel de cazuri, recunoaşte că o astfel de afecţiune nu e deloc uşoară.

Prima reacţie e, totuşi, înfiorătoare, de groază şi dacă eşti şi în realitate pus în condiţie, trebuie să fie oribil. Deci consider că ar fi necesar totuşi o asistenţă psihologică ", spune Aurelian Bărar, medic oftalmolog. 

Un astfel de eveniment are ca scop sensibilizarea oamenilor în faţa celor cu deficienţe de vedere.

" Cu satisfacţie constat că atunci când sunt văzut cu bastonul alb lângă o trecere de pietoni, găsesc, din când în când şi oameni care mă anunţă că drumul e liber ", povesteşte Virgil Lazăr, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din Braşov.

În România trăiesc peste 100 de mii de nevăzători.

Reporter: Delia Puşcă
Operator: Alex Apetroae 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri