Sari la conținut

Copiii bolnavi de cancer, expuși la infecții

Secţia de Oncologoie de la Spitalul de Copii din Braşov există doar pe hârtie. Din cauza lipsei de spaţiu, în aceleaşi saloane sunt înghesuiţi pacienţii cu numeroase boli, ceea ce reprezintă un risc pentru copii cu cancer, al căror sistem imunitar este extrem de slab.

"Sunt expuşi la un risc mare de infecţii, de aceea aceşti pacienţi necesită grijă şi izolare atentă" a declarat dr. Daniela Vodă - medic primar pediatr.u

Deşi curate, saloanele ar trebui să fie izolate de restul spitalului şi să aibă grupuri sanitare proprii, pentru a reduce la minimimum riscul ca pacienţii să ia vreun virus sau microb.

Secţia de oncologie are nouă saloane, cu 30 de paturi. Nici unul dintre saloane nu are grup sanitar propriu, astfel că micii pacienţi trebuie să folosească cele două băi comune, aflate pe palier: una pentru băieţi şi cealaltă pentru fete.

Situaţia a atras atenţia Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, care şi-a propus să recompartimenteze secţia de Oncologie şi să o doteze cu aparatură nouă.

„Trebuie să recunoaştem că sunt nenumărate decese şi decesele nu se datorează diagnosticului ci din cauza infecţiilor care le contactează deplasându-se pe holurile spitalelor sau în grupurile sanitare", a spus Lenke Nagy - voluntar al Asociaţiei Dăruieşte Viaţă.

Pentru amenajarea secţiei de oncologie este nevoie de 250.000 de euro, iar până acum s-au strâns, din donaţii, doar 50.000. Spitalul se află în subordinea Consiliului Judeţean Braşov, care a transmis că nu poate contribui financiar la acest proiect.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Răzvan Rădache

Pe aceeași temă