Sari la conținut

COVASNA. Drum nereparat de 20 de ani, plin de petice

La începutul anilor '90 s-a turnat ultimul covor de asfalt pe Drumul Judeţean 114. De atunci, an de an, atunci când primesc bani, autorităţile judeţene peticesc gropile care rămân după ce trece iarna. La fel s-a întâmplat şi anul acesta.

Cei 19 kilometri de drum sunt plini de petice şi gropi. Este un drum nereabilitat de mai bine de 20 de ani dar, din păcate, singura cale de acces dintre oraşul Târgu Secuiesc şi satul Estelnic, unde se află fabrica de pantaloni care a oferit sute de locuri de muncă.

Zona este destul de circulată. Pe aici trec şi autobuzele care transportă oamenii care muncesc la fabrica de pantaloni şi care stau în localităţile de lângă Târgu Secuiesc. Reprezentanţii fabricii sunt supăraţi şi spun că starea drumului le aduce anual cheltuieli enorme cu reparaţiile maşinilor. Au făcut solicitări la autorităţi ca să repare şoseaua. Degeaba, însă.

"30 - 40 de milioane (costă reparaţiile la maşini) , că piesele sunt foarte scumpe la autobuzele astea. Bucşe, pivoţi, tot se se strică pe drumurile astea", spune Paal Joseph - coordonator transport fabrică Estelnic.

Şoferii, la rândul lor, susţin că drumul rău implică şi decalarea programului de lucru.

"40 (de minute) ajunge la drumul ăsta. Aici trebuie să transporţi muncitorii la timp. Pleci mai repede, ajungi mai târziu", spune Szaboly Sándor - şofer.

Nu odată localnicii din zonă s-au văzut nevoiţi să ajute şoferii care şi-au stricat maşinile pe drum.

"E puţin ruşine că drumurile arată aşa acum. Când se duc bucşele (la maşină) o ducem la reparat. Nu e normal dar asta este", spune un şofer.

Responsabilitatea reparării drumului este a reprezentanţilor Consiliului Judeţean Covasna care, deşi situaţia persistă de ani de zile, doar acum pregătesc un program cu bani europeni.

"Este propus pentru a fi finanţat prin POR. Având în vedere că mai avem şi alte drumuri în POR dacă nu este câştigător vom finanţa prin finanţare BERD", precizează Henning Laszlo - vicepreşedintele CJ Covasna.

Pentru repararea Drumului Judeţean 114 autorităţile au nevoie de 1,5 milioane de euro.