Sari la conținut

De la afacere la atracţie turistică

Ilie Stoica a cumpărat cinci cerbi din Germania, în urmă cu câţiva ani. Spera atunci să le deschidă românilor apetitul pentru carnea sănătoasă - foarte slabă în calorii şi cu 60% mai puţine grăsimi decât carnea de vită. În puţinele magazine care vând carne de cerb, preţul nu este pentru toate buzunarele - 130 de lei kilogramul.

"N-au niciun fel de injecţie, niciun fel de vaccin. Deci consider că este o carne sănătoasă, atâta timp cât omul n-a intervenit cu vaccinuri, de la naştere până la sacrificare", a spus Ilie Stoica, proprietar fermă.

În timp, a ajuns sã se ataşeze de animale, iar acum ferma sa numãrã 15 cerbi şi cãprioare şi alţi cinci pui nãscuţi anul acesta. Delicatesele din carne de cerb nu mai intrã în planul sãu de afaceri, mai ales cã turiştii care ajung pe Valea Avrigului trec obligatoriu şi pe la ferma din Poiana Neamţului.

În timp ce vânãtorii aleargã luni în şir dupã un trofeu valoros de cerb, Ilie Stoica le are în bãtãturã. Cel mai mândru este cerbul Willy, primul mascul nãscut la ferma sa. Willy nu e de vânzare, însã celelalte animale de la ferma sibianului pot fi cumpãrate cu preţuri cuprinse între 500 şi 1.000 de euro.