Fără subvenţii pentru motorină

Data publicării:
MOTORINA 081013

Mircea Costinaş are 150 de hectare de teren în Codlea pe care cultivă cartofi, sfeclă de zahăr şi grâu. Îşi face treaba cu patru utilaje care consumă, anual, 12.000 de litri de motorină. Anul acesta a fost nevoit să cheltuiască 70.000 de lei pe combustibil pentru că, de subvenţie, nici nu a fost vorba.

"Până la ora aceasta trebuia, pe primele două trimestre, să fi luat banii pe motorină, dar anul acesta nu am primit nici un ban", povesteşte Mircea Costinaş, agricultor.

În aceeaşi situaţie sunt toţi agricultorii din judeţul Braşov. Dacă anul trecut primeau 1,14 lei subvenţie la litrul de motorină, pentru anul acesta nici nu s-a stabilit cuantumul acesteia şi asta deşi până acum ar fi trebuit să primească banii pentru primele două trimestre din 2013.

"La cultura de grâu nu ne-am scos investiţia cu toate că am avut producţii foarte mari dar preţul a fost mic 0,55 lei pe kilogram", spune Dan Nica, agricultor.

Banii pe care ar fi trebuit să îi primească pentru anul acesta i-ar fi ajutat pe agricultori să îşi finalizeze campania de toamnă şi să înceapă însămânţările pentru anul viitor. Oamenii se plâng că anul acesta nu vor avea profit pentru că, din cauza supraproducţiei, preţul cerealelor este foarte mic.

Anul trecut, la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură din Braşov au fost depuse 438 de cereri pentru obţinerea subvenţiei, pentru care s-au acordat peste 3 milioane de lei. Oamenii au fost mulţumiţi, chiar dacă au primit banii în mai multe tranşe stabilite în funcţie de campaniile agricole.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri