Mai mulţi studenţi au inventat un dispozitiv care îi vor ajuta pe nevăzători să acceseze email-ul

Data publicării:
IT PE NEVAZUTE

Daniela, o tânără studentă din Sibiu, a lucrat împreună cu alţi 5 colegi, de la începutul verii, la aplicaţia pe care a denumit-o în termeni ştiinţifici, ,,Client de e-mail pentru nevăzători". Proiectanţii i-au spus, în termeni populari, "Ecouri" şi asta pentru că vocea ocupă un loc cheie în invenţia lor.

Practic, "Ecouri" îi ajută pe nevăzători să trimită şi să verifice email-uri audio, printr-o simplă atingere a ecranului de pe telefon. "Este important să încercăm cât mai mult accesibilizarea tehnologiei, accesibilizarea la mediul extern al persoanelor cu deficienţe de vedere pentru a permite un contact cât mai decent cu ceea ce oferă, atât
comunicarea pe net cât şi cea pe telefon. Ne bucurăm că a apărut şi această aplicaţie pentru smartphone", Nicu Blaga, membru asociaţia Nevăzătorilor din România.

Invenţia studenţilor din Sibiu este o noutate în rândul aplicaţilor destinate telefoanelor inteligente şi platformelor android. La fel este şi ghidul audio pentru muzee, conceput şi finalizat de către alţi 6 studenţi. "După pornirea aplicaţiei se scanează un QR code, ataşat de fiecare exponat la muzeu, după care programul începe şi prezintă exponatele", Alexandru Stanesse, student anul III la Facultatea de Inginerie.

Toţi cei 12 tineri informaticieni au fost aleşi pe sprânceană şi pregătiţi într-un program special de către o companie IT de top din Europa de Est.

Cele două aplicaţii informatice pot fi accesate gratuit şi personalizate în funcţie de preferinţele utilizatorilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri