Sari la conținut

Micii fermieri din Moieciu au rămas fără păşuni

Gelu Mogan are două vaci și peste 40 de oi. Până acum mergea liniștit cu animalele la pășunat pe muntele dimprejurul localității, însă acum se vede nevoit să lase animalele prin curte pentru a le putea hrăni. Nu a avut bani să liciteze în fața ciobanilor cu efective mari și acum le dă animalelor mâncare din provizii.

"Vom sacrifica din ele, le vom mai tăia, partea proastă este că prețurile sunt mici și la sacrificare nu mai sunt așa căutate", spune Gelu Mogan.

Oamenii sunt nemulțumiți că acum, după ani de zile, pășunile au fost scose la licitație și ei se văd nevoiți să le vândă sau să le taie pentru că nu au cu ce să le hrănească. Pe lângă banii pentru licitație, oamenii sunt nevoiți să plătească și o garanție pentru următorii 7 ani, care este de 10% din suma de licitație.

"Până la urmă le sacrificăm că dacă nu mai avem condiții ce păcatele să mai facem cu ele", spune alt crescător de animale din zonă.

Ca să câștige în fața celor cinci mari ofertanți care au efective de peste 400 de animale, oamenii și-au căutat dreptatea la asociația care îi reprezintă.

"Noi, începând de la 100 de lei licitația, nu am pulsat niciodată, am zis - cât dă Gherghe atât oferim și noi, cât dă Vasile atât dăm și noi. Și s-a ajuns la o sumă de 1.090 de lei", spune Ion Mogan, președinte Asociația Crescătorilor de Animale Moieciu. 

Primarul susține că problemele pășunilor din zonă apar din cauza faptului că în comună pășunile sunt prea puține, iar oamenii au prea multe animale. În comună sunt peste 2.300 de bovine, 12.000 de ovine și o suprafață de pășune de 500 hectare.

"Să vină la licitație și să se grupeze, să se asocize și atunci nu trebuie să plătească 14 milioane pe ha să plece de la 100 de lei pe ha, ceea ce nu este mult", spune Nicolae Clinciu, primarul comunei Moieciu

Pentru a-i mulțumi pe localnici, cel mai probabil autoritățile vor organiza noi licitații pentru a putea atribui corect pajiștile din zonă. Asta inseamna insa ca nimeni nu poate scoate animalele la pascut pana la anuntarea rezultatelor.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Dan Dascălu