Pe urmele lui Badea Cârţan

Data publicării:
BADEA SCARTAN

Badea Cârţan a trăit în Ţara Făgăraşului în timpul austro-ungarilor, când învăţătura în limba română era îngrădită şi, în multe locuri, interzisă. Toată viaţa lui a luptat cu acest sistem şi a adus cărţi din România la şcolile şi bisericile româneşti.

Acum lucrurile s-au schimbat, dar Mirel Magop vrea să păstreze, pe cât se poate, toate elementele autentice. S-a îmbrăcat în portul popular transilvănean, iar în desagă va avea sac de dormit şi mâncare de la supermarket. 

"Opincile sunt din piele de porc, dar Badea Cârţan a plecat la Roma în opinci de piele de bivol. Abia am găsit pe cineva să mi le facă si pe astea, apăi de bivol sigur nu mai găseam. Apoi ciorapii din piele, dacă nu o să fie nevoie o să port opincile decât pe piele, exact aşa cum a facut Badea Cârţan", Mirel Magop - temerar.

Mirel Magop şi-a propus să facă trei luni şi jumătate până la Roma şi va putea fi urmărit online. Bărbatul spune ca nu-i e teamă de drum şi abia aşteaptă să îşi ducă planul la îndeplinire. "Pentru noi, cei care călătorim pe jos, Badea Cârşan este părintele nostru prin călătoriile sale numeroase pe care le-a făcut prin Europa şi m-am gândit să îi aduc un omagiu", povesteşte Mirel Magop.

Bugetul, pentru această călătorie, a fost asigurat de Primăria Cîrţişoara şi din sponsorizări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri