Pensie de invaliditate de 1 leu

Data publicării:
PENSIE

1 leu.Aceasta este suma de bani pe care o primește Ramona, o tânără de 22 de ani din orașul Victoria, pensionată pe caz de boală. În urmă cu doi ani, fata a descoperit că suferă de sindromul Marfan, o boală extrem de rară, care afectează vasele de sânge. După patru vizite la medicii din Victoria, Făgăraș și Brașov, Ramona a ajuns la spitalul Fundeni din capitală pentru o operație de urgență.

"Vasele mele de sânge sunt mult mai elastice faţă de un om normal. Eu crescând mă înalţ foarte tare, eu crescând, vasele s-ar putea să îmi plesnească, cum de altfel mi-a plesnit acum şi aorta şi pot face dezlipire de retină", spune  Ramona Poplahov.

Fata locuieşte cu mama ei, care o ajută cum reuşeşte din salariul de 600 de lei.

"Dacă doctorii aşa consideră că la această boală poate să îi facă un leu pensie, mai mult de atât nu pot să zic. Decât să mă adresez către preşedintele ţării, prim-ministrului ţării, poate să trăiască cineva cu un leu?", spune Carmen Coman - mama Ramonei.

Ramona nu poate face deloc efort fizic. Comisia de medici care au studiat actele prezentate de fată la dosar a decis că ea trebuie încadrată la gradul doi de handicap. Reîncadrarea însă se va putea face abia peste doi ani când tânăra va trebui să prezinte un alt dosar cu acte doveditoare.

Tânăra a fost asigurată în baza de contract de asigurare facultativă din 19 martie până pe 17 aprilie. La stabilirea pensiei de invaliditate s-a luat în calcul stagiul de cotizare de o lună de zile.

"Punctajul pe o lună pentru că o singură lună a avut stagiul de cotizare s-a împărţit la 35 de ani, stagiul complet de cotizare astfel cuantumul pensiei a fost mic ", spune Delia Stanciu - purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Braşov. 

Oficialii de la Casa de Pensii Braşov spun însă că fata va primi un ajutor de la stat de 349 de lei, pentru că în România venitul minim garantat nu poate fi mai mic de 350 de lei. Ramona nu a fost însă anunţată în scris că va primi aceşti bani şi nici când o sa îi fie viraţi in cont. Acum, tânăra are nevoie de o nouă operaţie în Germania, care costă 30.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri