Proiecte mari în sate mici

Data publicării:
PROIECTE SATE

În mijlocul satului Mercheaşa va începe construcţia unui parc de 81.000 de euro. Se va amenaja un loc de joacă pentru copii, flori, alei de piatră şi bănci de lemn. Investiţiile se facă în condiţiile în care locuitorii de aici se confruntă cu multe lipsuri.

"Apă potabilă avem murdară şi nu vine până la oameni acasă, e lipsă de apă", spune un localnic.

"Ar trebui să ne mai facă şi drumul până la Homorod, clădirile astea să fie vopsite, să fie aranjate", afirmă alt localnic.

În localitatea Homorod a început deja construcţia unui centru de informare turistică pe locul unei vechi construcţii din apropierea bisericii fortificate. Valoarea proiectului este de 89.000 de euro, bani din fonduri europene nerambursabile.

"Proiectele sunt necesare, orice investiţie, orice realizare de acest fel este necesară mai ales în mediul rural unde zic că stăm destul de deficitar noi", precizează Marcel Pelei - primar comuna Homorod. 

La 5 kilometri distanţă, în comuna Caţa, vor fi cheltuiţi 200.000 de euro pe proiecte, menite să dezvolte comunitatea locală. Parcul din centrul localităţii va fi extins va fi cosntruită şi o fântână arteziană şi va fi iluminat public cu lămpi solare. La ieşirea din comună va fi ridicat un balon de fotbal cu parcare şi alei de acces.

"Proiectul este făcut mai mult pentru şcoală, pentru ca elevii din comuna Caţa să-şi desfăşoare orele de sport în acel balon însă tot tineretul, toţi oamenii vor avea acces la el", declară Dodo Arpad Viorel - responsabil achiziţii publice, Primăria Caţa 

Şi aici însă, localnicii au alte nevoi. "La noi cea mai mare nevoie eeste de canalizare şi apă. Apă nu avem, s-a forat peste tot dar nu sse prea găseşte apă şi nu-i nici potabilă", spun un localnic.

Autorităţile judeţene recunosc că altele ar fi fost priorităţile în această zonă, însă orice sumă nerambursabilă atrasă este binevenită.

"Că avem şi proiecte mai puţin atractive, dacă vorbim de dezvoltare rurală şi mai ales de dezvoltare durabilă, e de discutat. Ceea ce ne bucură este faptul că după un an şi jumătate de tatonări în sfârşit avem proiecte semnate acolo", afirmă  Mihai Pascu - vicepreşedinte Consiliul Judeţean Braşov. 

Zece localităţi din zona de nord a Braşovului primesc sprijin nerambursabil în valoare de 1,6 milioane euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri