Sari la conținut

Radioterapie gratuită, la Brașov

Ladislau are 48 de ani și în urmă cu trei săptămâni a aflat că are cancer în gât. A venit la spitalul privat din Brașov ca să facă ședințele de radioterapie recomandate de medici şi se află printre primii pacienţi care beneficiază de tratament 100% gratuit. Este profesor de fizică și nu ar fi putut să suporte tratamentul din salariul său.

"Trebuia să vindem tot, mașină, locuință, cred că da.. sau fiica mea ar fi trebuit să renunțe la facultate, deci sacrificii prea mari erau", spune Csak Ladislau.

La fel ca Ladislau sunt zeci de pacienți care vin să se trateze la singura clinică dotată cu aparatură de radioterapie din județ.

Doar pentru luna iunie, clinica privată va primi 1 milion de lei de la Casa de Asigurări de Sănătate. Suma va acoperi sedințele de radioterapie pentru 80 de pacienți pe lună. În medie, un pacient are nevoie de 22 de sedințe lunar.

"Până acum Casa deconta foarte puțin, sub 5% din necesar, din necesarul pentru pacienți și la ora actuală pacienții nu mai plătesc", decară Cătălin Iacob - șef Secția de Radioterapie.

Până acum, pacienții din Brașov, dar și cei din județele învecinate, Covasna, Harghita, Prahova sau chiar Buzău erau nevoiți să plătească tratamentul la jumătate. Și asta pentru că singura secție de stat din regiune, secția de Radioterapie de la Spitalul Județean din Brașov, unde beneficiau de ședințe gratuite, a fost închisă în urmă cu doi ani.

"Am făcut presiuni asupra ministerului, memorii ca aceastăm terapie să fie susținută integral deoarece mulți pacienți care nu avea bani, renunțau la terapie, deci renunțau la viață" declară Cezar Irimia - director Asociația Bolnavilor de Cancer.

Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate spun că decontarea 100% a tratamentului pentru pacienții bolnavi de cancer este posibililă datorită scimbărilor din contractul-cadu.

"Raportat la această sumă, unitatea sanitară spitalicească își va aloca suma în funcție de adresabilitatea și de pacienții pe care îi are în evidență" declară Ancuța Daisa - purtător de cuvânt CAS Brașov.

O singură sedință de radioterapie costă peste 600 de lei. Lunar, pacienții ar fi trebuit să plătească peste 10.000 de lei ca să poată supraviețui.