Sari la conținut

Saşii s-au reîntors acasă

Pentru saşii veniţi la Codlea, comunitatea evanghelică din localitate le-a organizat un program special pe parcursul întregului weekend.

"Anul acesta avem bucuria sa avem in cadrul acestei manifestari, a intrunirii sasilor codleni, sa sarbatorim si inaugurarea orgii din secolul 18", a spus Andreas Hartig - preotul Bisericii Evanghelice.

Cu toții au fost încântați să vadă că orașul în care s-au născut s-a dezvoltat și că grupul sașilor codleni păstrează încă tradițiile vechi de sute de ani.

"Suntem plecaţi în Germania de 25 de ani sau mai mulţi de când am plecat şi ne întâlnim în Germania din 3 în 3 ani, avem o întâlnire foarte mare", a spus un participant.

Cel mai important moment al întâlnirii a fost inaugurarea orgii la a cărei restaurare s-a lucrat trei ani. Orga Bisericii Evanghelice din Codlea datează din anii 1700. Este apreciată pentru valoarea sa artistică și muzicală, dispune de două mii de tuburi și 28 de registre și este una dintre cele mai prețioase din toată Transilvania.

Comunitatea evanghelică din Codlea mai numără acum puțin peste 400 de sași, iar la Biserica Evanghelică se țin slujbe în fiecare duminică și zi de sărbătoare.