Se închide Nitroporos Făgăraş

Data publicării:
GREVA FAGARAS

Conducerea societăţii Interagro SA, care a investit în modernizarea combinatului şi punerea sa în funcțiune în 2007, atunci când a fost privatizat, susține ca datoriile fabricii sunt mari, iar de la stat nu a primit niciun sprijin.

"Încheierea procesului de producţie datorită lipsei de amoniac pentru procesare, urmând ca ulterior în funcţie de decizia acţionarilor să se procedeze şi la disponibilizare de personal şi la eventuala închidere a combinatului", spune Liviu Bărcuțean - director general NitroPoros Făgăraș. 

Angajaţii sunt nemulţumiţi că nu au fost anunţaţi, din timp, de faptul că vor fi disponibilizaţi, susţin sindicaliştii. Unii dintre ei au protestat spontan în această dimineaţă şi au cerut explicaţii conducerii societăţii, însă fără rezultat.

"O procedură de concediere este cea prevăzută de lege, ori că îmi convine mie ca sindicat, ori domnului director, procedura presupune notificarea sindicatului, notificarea ITM-ului, lucruri care nu s-au făcut", a declarat Lucian Cupu - liderul Sindicatului Liber Nitramonia Făgăraș.

Cea mai mare parte dintre angajaţi nu şi-au mai primit salariile încă din luna ianuarie.

"Lipsuri sunt pentru fiecare din colegii noştri, ele nu pot duce decât la o instabilitate financiară în cadrul familiilor, copiii nu mai pot beneficia de banii cu care îi susţinem în şcoli" , susţine Aurel Lungu - angajat NitroPoros Făgăraș.

În plus, angajații combinatului au rămas fără un contract colectiv de muncă. Sindicaliştii au reclamat acest lucru la Inspectoratul Teritorial de Muncă Brașov, iar reprezentanţii insituţiei au mers în control la Făgăraş. Pentru neregulile găsite societatea riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei.

 "Am constatat că societatea încă înregistrează restanţe la plata salariilor şi că a fost iniţiat, în luna februarie, negocierea noului contract colectiv la nivel de unitate procedură care încă nu s-a finalizat până la acest moment", afirmă Adrian Reit - directorul ITM Brașov. 

Săptămâna viitoare sindicaliştii se vor întâlni cu conducerea societăţii în faţa unui mediator în speranţa de a rezolva o parte dintre problemele actuale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri