Sari la conținut

Tradiţie catolică 

Este al şaselea an când la Sfântu Gheorghe se aprinde în mod festiv, în piaţa din centrul oraşului, prima lumânare în coroana de Advent. Pentru credincioşii romano-catolici, este un moment care se sărbătoreşte în familie.

"Este o reuniune cu familia şi este o pregătire, o pregătire sufletească, pentru fiecare dintre noi", spune o localnică.

"Un moment foarte frumos. Vesteşte cât de aproape suntem de Crăciun", spune un localnic.

În acest an, autorităţile au construit o coroană simbolică, în centrul oraşului Sfântu Gheorghe. Coroana de Advent are patru lumânări, iar fiecare se aprinde în câte o duminică, până la Crăciun.

"Putem spune că sufleteşte trebuie să ne pregătim de Crăciun şi întotdeauna când aprindem o lumânare, pentru noi este încă o speranţă", spune Markus Andras, preot romano-catolic, Sfântu Gheorghe.

"Cred că este extrem de important, mai ales într-un oraş ca Sfântu Gheorghe, unde trăim alături - români şi maghiari, să avem momente care sunt la fel de importante, atât pentru comunitatea maghiară, cât şi pentru cea românească, momente în care ne putem bucura împreună, momente în care simâim că sunt lucruri care ne unesc şi nu lucruri care ne despart", spune Antal Arpad, primarul municipiului Sfântu Gheorghe.

Tradiţia coroanei de Advent este născută la mijlocul secolului 19, în Germania şi este un obicei comun pentru credincioşii evanghelici şi catolici.


Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Lucian Păculea

Pe aceeași temă