Zăpada artificială salvează iarna

Data publicării:
fabrica-zapada

Pe pârtiile Ruia şi Drumul Roşu turiştii au schiat astăzi în condiţii perfecte. Stratul de zăpadă măşoară aici 30 de centimetri. Nu este zăpadă naturală, pentru că nu a nins deloc în ultima săptămână la munte, ci artificială, produsă cu multă grijă de administratorii pârtiilor.

În Masivul Postăvarul, la 1300 de metri altitudine, chiar lângă lacul artificial, funcţionează o fabrică de produs zăpada. Lacul de acumulare se întinde pe o suprafaţă de 1,4 hectare, cu o capacitate de 140.000 de metri cubi şi are o instalaţie de înzăpezire care cuprinde staţie de pompare. Apa din lac ajunge prin cei 19 kilometri de conducte la cele 24 de tunuri de zăpadă şi 120 de lăncii. De aici, apa pleacă prin staţiile de pompare către generatoarele de zăpadă răspândite pe tot domeniul schiabil. În momentul în care condiţiile meteo sunt atinse, iar prognoza meteo arată că pe termen mediu şi lung arată că ne aflăm într-o perioadă favorabilă de produs zăpadă artificială, sistemul poate fi pornit.

"De aici, apa pleacă prin staţiile de pompare către generatoarele de zăpadă răspândite pe tot domeniul schiabil. În momentul în care condiţiile meteo sunt atinse, iar prognoza meteo arată că pe termen mediu şi lung arată că ne aflăm într-o perioadă favorabilă de produs zăpadă artificială, sistemul poate fi pornit", a explicat Dorin Drăgoi, administratorul domeniului schiabil.

Cea mai mare parte din apa din lac este acumulată de-a lungul anului din precipitaţii şi din captările de izvoare din Masivul Postăvarul. Operatorii de zăpadă artificială îşi amintesc şi acum cum se chinuiau înainte să fie pus la punct sistemul modern de producere a zăpezii.

"Zăpada o aducem din pădure, cu sacii, cu achia, cum se făcea înainte. Deocamdată acum este foarte bine pentru toţi cei care iubesc sporturile de iarnă", a preciat Micola Francisc, operator de zăpadă artificială.

Dacă temperaturile scad la -10 grade, tunurile pot produce zece litri de zăpadă pe secundă. La temperatura de astăzi, de -4 grade Celsius, au împrăştiat pe pârtie doar 1,5 litri de zăpadă pe secundă. Turiştii au fost mulţumiţi că au putut să schieze. În ultimele trei zile, în Masivul Postăvaru au urcat peste 15.000 de oameni.

"Este artificială, dar avem noroc, sezonul acesta vremea ne-a cam dat peste cap, însă avem mare noroc cu zăpada artificială", a declarat un turist.

"Destul de bună sus, păcat că nu au dat drumul la tunuri şi mai jos", a fost de părere un alt turist.

Domeniul schiabil din Poiana Braşov a fost extins în urmă cu trei ani. Pârtiile au, în prezent, o lungime totală de 24 de kilometri şi se întind pe o suprafaţă de 85 de hectare.

Reporter: Teodora Nicolae
Operator: Răzvan Rădache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri