Bivolii, pe cale de dispariţie în România

Data publicării:
BIVOLI

În urmă cu aproape zece ani, fraţii Zanc din Dej și-au cumpărat primele două bivolițe. S-au hotărât în scurt timp să îşi facă propria fermă și să salveze de la dispariție specia. Au investit sute de mii de euro, atât din economii, cât și din credinte bancare, ca să pună ferma pe picioare.

"Am găsit într-un grajd o bivoliță și fratele meu a cumpărat-o, pentru că îi plăcea foarte mult acest animal. El fiind zootehnist, am hotărât atunci să facem un proiect și dacă atunci în 2007 era o bivoliță, acum sunt în jur de 100", a relatat Călin Zanc.

Cu ajutorul a trei angajați, cât e ziua de mare, cei doi îngrijesc animalele și îşi fac planuri de extindere a afacerii. O fabrică în care să proceseze zilnic câte 3.000 de litri de lapte de bivoliţă urmează să fie dată în funcţiune în două luni.

"Nu am terminat instalațiile. Sperăm că în două-trei luni de zile, să începem să producem şi să procesăm. În general, ne-am gândit la partea de lapte de bivoliță, care este un lapte foarte sănătos, un lapte foarte bun, cu gusturi deosebite", a spus Ambrozie Zanc.

Fermierii spun că nu au primit până în acest an subvenţii din partea statului pentru bivolii crescuţi. Abia din această lună, autorităţile au promis că vor plăti câte 190 de euro anual pentru fiecare animal de lapte. Lipsa subvenţiilor este motivul pentru care efectivul de bivoli a scăzut drastic în ultimii ani.

"În 2001, erau în jur de 60.000 de capete. Astăzi, mai sunt undeva la 16.000-17.000 în total", a precizat Călin Zanc.

Fratele lui, Ambrozie Zanc, are şi explicaţia pentru scăderea numărului de crescători: "Laptele nu a avut un preț destul de mare ca să fie intersaţi să crească această specie."

Fermierii speră că, odată cu acordarea subvenţiilor, creşterea bivolilor va deveni rentabilă şi că şi alţi fermieri vor fi atraşi spre această activitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri