De gardă la Ambulanţă

Data publicării:
ambulanta-1

Nici nu au intrat bine în tură,că medicii şi asistentele de la Ambulanţă sunt solicitaţi la primul caz.

În maşina salvării, nopţile sunt obositoare. Parcă atunci, oamenii devin mai sensibili, iar orice simptom devine cu adevărat o povară pentru pacient. Medicii spun că într-o tură este imposibil să nu ai de-a face cu un caz mai dificil. Preinfarctul şi infarctul sunt frecvente şi foarte periculoase. În astfel de situații, transportul pacientului la spital devine o prioritate.

"Îl ducem la UPU să i se recolteze sânge și să-l consulte un cardiolog", explică un asistent medical.

Grav este şi atunci când Ambulanţa este chemată pentru cazuri care nu sunt urgenţe. Un echipaj a făcut degeaba 50 de kilometri până în Borşa.

"Am fost solicitat pentru un copil nou născut de trei săptămâni care avea senzația de sufocare în timpul alăptării. Este ceva fiziologic la copii cu nas înfundat, datorită timpului", a spus Rareș Ghilea, asistent medical.

O altă categorie dificilă sunt bolnavii care solicită ajutor, iar apoi refuză să fie duși la Urgență sau să le fie administrat vreun tratament.

"Ea, bineînțeles că și-a revenit până am ajuns noi, acuzele nu au fost așa de grave și în consecință pacienta a refuzat tratamentul", a afirmat Delia Chiorean, medic primar.

Astfel de situații sunt frecvente şi încurcă activitatea Serviciului de Ambulanţă, unde deficitul de personal este de 40%.

"Înainte eram 25 pe tură, acum suntem 14, cu mașinile de transport munca este de trei ori mai multă", spune un brancardier.
"Avem undeva un deficit de 40% din necesarul de personal și fiind sistemul pavilionar în Cluj, fiind foarte multe transporturi, nu prea putem să facem față", a afirmat altul.

De mare ajutor în această situație sunt voluntarii. În județul Cluj sunt 60. Unul dintre ei este Julien, un student francez, care a devenit unul dintre oamenii de bază ai serviciului.

"Aici am găsit niște oameni foarte frumoși care m-au ajutat. Eu când am ajuns aici nu știam absolut nimic să vorbesc în română, practic aici am învățat limba română și eu cred că trei sfert din medicina care o știu acum", a spus voluntarul.

Tura se termină abia dimineaţă, după 12 ore de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri