INTERVIU. Doi români, vicecampioni mondiali la debate

Data publicării:
DEBATE

"În momentul în care tu refuzi să accepţi alegerea persoanei respective de a fi în ţara ta ca şi azil politic, îi iei ultima urmă de demnitate. Pentru că, în esenţă, tratezi această persoană ca şi obiect, cu un anumit cost". Acesta este contraargumentul susţinut de echipa României în finala Campionatului Mondial de Dezbateri Academice din acest an.

Debaterii români s-au confruntat în idei cu echipa din Berlin, care a câştigat marele titlu al competiţiei. Tema de dezbatere a fost, ca de obicei, o moţiune ipotetică vizând teme controversate.

"Tema de dezbatere a fost aceasta: Parlamentul crede că ţările pot plăti alte ţări pentru a primi imigranţii sau persoanele care cer azil politic în prima ţară. Noi am fost tabăra contra. Noi am argumentat o linie principială, am susţinut că motivul pentru care se oferă acest azil politic este acela al unei demnităţi umane universale", precizează Octavian Buta.

Prospătul vicecampion mondial la dezbateri, Octavian Buta, este absolvent al Facultăţii de Studii Europene şi al celei de Drept de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. El spune că a început să frecventeze cercurile de dezbateri încă din liceu. De atunci, a învăţat multe şi şi-a dat seama că a fi un debater bun nu înseamnă doar oratorie, ci multă muncă şi informare.

"Sunt debateri care pot să se ridice şi să facă un caz, chiar dacă nu cred nimic din ceea ce spun. În schimb, noi am învăţat şi chiar ne-am dezvoltat o idee şi un principiu, în care tot ceea ce spunem noi e cât de cât ceea ce credem şi atunci tot timpul reuşim să găsim varianta alternativă la discursurile tradiţionale", explică tânărul.

Reprezentanţii Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică susţin că rezultatele deosebite obţinute de debaterii români la nivel mondial se explică şi prin colaboarea, unică în ţară, dintre organizaţie şi o instituţie superioară de învăţământ.

"În clasamentul World Debate Rankings, care aduce cele mai bune 500 de universităţi din lume la dezbateri, Universitatea Babeş-Bolyai se clasează pe locul 23. E cel mai bun loc din Europa continentală. Adică dacă dăm la o parte echipele britanice gen Oxford, Cambridge şi aşa mai departe, vine Babeş-Bolyai, care este în faţa universităţilor, de exemplu, din Germania sau din Olanda, sau din orice alt etalon din domeniu", precizează Emil Mesaroş, preşedinte ARDOR Transilvania.

În 2009, alţi doi clujeni, Dan Cristea şi Nicoleta Lupea, au reuşit să obţină o performanţă greu de egalat: titlul de cei mai buni debateri atât la nivel european, cât şi mondial.

La Campionatul Mondial de Dezbateri Academice din acest an, desfăşurat în perioada 26 decembrie 2013-04 ianuarie 2014, au participat peste 350 de echipe din toată lumea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri