Iuliu Maniu, prin ochii nepotului său

Data publicării:
BOILA

"Maniu a fost omul politic principal în organizarea unirii", afirmă Matei Boilă, nepotul marelui om politic. Sunt vorbele celui care ani de zile l-a urmat pe Maniu și prin care dragostea de țară nu a murit nici în ziua de azi.

Matei Boilă, nepotul lui Iuliu Maniu, este singurul care mai poate povesti trăirile celui care a participat hotărâtor la unirea Transilvaniei cu vechiul regat. De la el am aflat că, în iunie 1915, acesta a fost încorporat în armata austro-ungară și trimis pe frontul italian, de unde a dezertat în 1918 și s-a întors la Arad. A făcut parte dintre organizatorii Marii Adunări, unde s-a decis Unirea Transilvaniei cu țara-mamă. "Privim în înfăptuirea unității noastre naționale ca la un triumf al libertății românești", sunt cuvintele rostite de Iuliu Maniu la adunarea de la Alba Iulia.

"A fost organizată această adunare extraordinară. 100.000 de români au venit din toate părțile, delegați care să proclame unirea și omul cel mai curtat atunci era Iuliu Maniu, povesteau cei care erau acolo și care au spus că au trăit un moment pe care nu mai pot să-l uite niciodată. A fost ceva extraordinar", spune Matei Boilă.

Iuliu Maniu s-a consacrat pe scena politică prin moralitatea sa ireproșabilă. A dus o luptă continuă împotriva asupririi Ardealului de către Imperiul Austro-Ungar și împotriva sovietizării țării de către comunişti. De asemenea, deși a fost cel care a susținut revenirea principelui Carol la tron, nu a ezitat să-l critice când ideile acestuia au fost împotriva principiilor democratice. Cariera lui politică a luat sfârșit în 14 iulie 1947, când autoritățile comuniste l-au arestat pentru înaltă trădare. Iuliu Maniu a fost condamnat la închisoare pe viață câteva luni mai târziu şi a murit în 1953. Cadavrul său a fost aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor, de la marginea orașului Sighet.

"A fost arestat, a fost omorât în închisoare în mod cumplit, a fost chinuit extraordinar, a putrezit aproape. Este un lucru pe care dumneavoastră nu puteți să-l înțelegeți, eu, care am stat în pușcărie și am pipăit rănile, mai ales sufletești, ale celor care au trecut prin această reeducare cumplită... Răni pipăite... se vedeau sufletele ca o carne vie", spune nepotul lui Iuliu Maniu.

Pentru Matei Boilă, Iuliu Maniu va rămâne nu doar un om cu suflet mare, ci și un foarte bun conducător cu o forță de sacrificiu greu de întâlnit în zilele noastre."cred că Maniu ar trebui să rămână în memoria și respectul tineretului cu cele două calități foarte rare pe care el le-a avut în întregime și mai ales că una dintre aceste calitați este cea care, lipsind astăzi, duce la dezastrul societății și anume era pe de o parte o capacitate extraordinară de a prevedea în viitor și în al doilea rând, o mare capacitate de sacrificiu."

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri