Sari la conținut

Salvat de un rinichi redonat

"Mă simt extraordinar de bine, ca și cum nu aș avea operație, nu am dureri, nu am temperatură, nu am grețuri, mă simt extraordinar de bine", a spus pacientul.

Bărbatul de 51 de ani, din Sibiu, bolnav de insuficienţă renală, făcea dializă de un an. Mai fusese chemat la Cluj pentru transplant, dar până acum nu a fost compatibil cu rinichiul donat.

"Presimțeam că de data aceasta am șansă, tot timpul am crezut în șansa mea. Să dea Domnul să mă fac bine și după ce o să termin, o să-l caut pe omul acela la Oradea să îi mulțumesc", a mai spus acesta.

Intervenția la care a fost supus ieri a durat mai bine de trei ore. El a primit un rinichi prelevat de la un pacient în moarte cerebrală, care primise organul cu doar trei luni înainte de la tatăl său.

"Aceste grefe merg mai bine când sunt retransplantate a doua oară decât prima dată, datorită unor elemente încă neelucidate pe deplin, dar se pare că imunosupresia prealabilă creează o toleranță mai bună la cel de-al doilea transplant. În cazul nostru, pacientul evoluează bine, nu a avut niciun moment de ezitare să pornească rinichiul imediat după transplant", a afirmat Mihai Lucan, șeful Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj.

"Mâine o să fie transferat de pe Terapie Intensivă pe secție, pentru urmărire posttransplant. Noi ne așteptăm ca în 7-8 zile poate chiar să-l lăsăm acasă", a precizat Florin Elec, medic primar urolog.

Aceasta este prima operaţie efectuată în România, în care a fost transplantat un organ redonat.

Pe aceeași temă