Vieţi salvate. Ficatul şi rinichii unui copil decedat au salvat două vieţi

Data publicării:
OPERATIE-1

Tragicul incident a avut loc la mijlocul săptămânii trecute, când băieţelul de trei ani a fost muşcat în zona gâtului de câinele din gospodăria familiei.

"O tragedie care a marcat profund viața unei familii din județul Bihor, un băiețel de trei ani, cel mai tânăr donator de organe din județ. Tabloul clinic de moarte cerebrală s-a instalat sâmbătă, iar duminică după-masă, familia a fost de acord cu donarea de organe", a declarat dr. Carmen Pantiş, coordonatorul judeţean al Programului de Transplant.

Ficatul a fost dus la Bucureşti, unde a fost transplantat unui copil de un an şi jumătate, iar rinichii prelevaţi au ajuns la Cluj.

"Din cei șase pacienți chemați le Centrul de Transplant pentru a realiza testele de compatibilitate, cea mai potrivită a fost o pacientă din județul Olt", a afirmat Dan Luscalov, coordonator regional al Agenţiei Naţionale de Transplant.

Narcisa Predu suferea de insuficenţă renală de şase ani, iar de anul trecut face dializă. Nu spera că va primi un rinichi chiar de ziua ei.

"Dumnezeu mi-a dat o șansă la viață, m-am născut a doua oară. Mă simt foarte bine, am coborât din pat, totul se desfășoară normal", a afirmat pacienta.

Intervenţia a durat mai bine de cinci ore şi a fost un succes. Medicii spun că operaţia a fost dificilă pentru că rinichii prelevaţi prezentau o anomalie.

"Această anomalie morfologică se caracterizează, este însoțită de o multitudine de anomalii vasculare. Vasele vin din toate părțile, ceea ce face ca realizarea transplantului ulterior să fie foarte dificil. Rinichiul nu a mai fost separat în două unități ca altădată, i-a fost transplantat ca atare ca o singură unitate, la un receptor adult", a explicat Mihai Lucan, şeful Institutului de Urologie și Transplant Renal Cluj.

Medicii spun că astfel de intervenții sunt foarte rare. Studiile arată că în Europa în ultimii trei ani au fost făcute doar 24 de astfel de operaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri