Sari la conținut

135 de zile de prohibiţie impusă. Pescarii din Ialomiţa, revoltaţi de noile reglementări al Ministerului Mediului

În ultimele două săptămâni pescarii din Ialomiţa nu au avut spor la pescuit. A fost frig şi vânt puternic care abia ce s-a domolit. Apa este în continuare tulbure, iar peştele se prinde greu şi în cantităţi infime.

"Am prins doi peşti de 4 zile. Cui să-i dăm pe ăştia, la copii? Dar nu trage peştele acum sau ce se întâmplă? E apa foarte rece şi peşte nu este", a spus unul dintre pescari.

În perioada următoare, va începe prohibiţia. Ordinul ministrului este foarte strict.

Poliana Căpitan, reporter Digi24 Constanţa: "De pe data de 15 martie şi până pe data de 15 mai, pe braţul Borcea, al Dunării, în zona de protecţie a sturionilor, situată între kilometrul 19 şi 48, nu se mai pescuieşte nimic. Nici măcar la undiţă. Iar după data de 15 mai intră în vigoare perioada de prohibiţie". 

De pe 30 mai încolo, pescarii vor putea să iasă din nou cu undiţa pe Dunăre. Degeaba, spun ei, căci în lunile de vară peştii înoată spre ape mai reci.

Ionel Bîlbîe, vicepreşedintele Asociaţiei Pescărească a Producătorilor Borduşani - Făcăieni: "Noi aveam perioadă de prohibiţie, în fiecare an, totală, 30 de zile, dar prin această zonă de protecţie, ne-a mărit-o la 135 de zile pe an". 

Cei aproape 200 de pescari autorizaţi au familii de intreţinut. În consecinţă s-au mobilizat şi au făcut un memoriu pe care l-au depus la Prefectură, pentru a fi trimis la minister. Ei scriu că acest ordin îl protejează pe un om de afaceri din zonă, care ar alimenta piaţa neagră cu icre negre şi cu sturioni.

Robert Răduţă, patron firmă de acvacultură: "Nu are nimeni un beneficiu în plus. Deci a fost doar o măsură de protecţie care, a la long, va fi benefică şi pentru copiii pescarilor care astăzi se plâng că li s-a obturat o zonă cu 12-13 km".

În aşteptarea unui răspuns de la minister, pescarii încearcă să profite de ultimele zile în care mai pot pescui. De duminică, spun ei cu amărăciune, vor privi de pe mal la braconierii care îşi umplu bărcile cu peşte.

Marian Vlăsceanu, pescar:  "Te ei de ei şi pe urmă vine poliţia şi stă numai pe tine sau ei îşi dau foc la barcă, fură sculele". 

În perioadele neprohibitive, pescarii duc peştele la cherhanale. De acolo primesc cel mult 10 lei pentru fiecare kg de somn, 5 lei pentru un kilogram de caras, plătica şi mreană şi 8 lei pentru şalău şi crap.

reporter: Poliana Căpitan
operator: Cristi Caciauna

editor web: Anca Medrea