A început digitalizarea arhivelor judeţene. Se vor putea căuta on line documente pentru studiu

Data publicării:
arhive

Patru sute de fonduri și colecții arhivistice există depozitate în cadrul Serviciului Județean Constanța a Arhivelor Naționale. În acest an se va încerca stocarea electronică a 60 dintre inventare care au până în 200-300 de file, iar în următorii doi ani angajaţii de aacolo vor încerca să finalizeze această primă operaţiune.

Astfel că cei interesați vor putea accesa prin intermediul internetului portalul instituţiei şi vor putea alege lucrările din biblioteca virtuală.

Virgil Coman, directorul Arhivelor Naţionale Constanţa: "Pentru anul 2014 ne-am propus sa actualizăm fişele de bibliotecă în format electronic şi orice persoană care doreşte o carte din biblioteca Arhivelor Naţionale s-o poată solicita chiar din faţa computerului şi a doua zi să-i fie pusă la dispoziţie la sala de studiu".

sursa foto: radioconstanta.ro

În baza de date a instituţiei se află fonduri administrative ale primăriilor, fonduri judecătoreşti, documente economice ale unor firme, fonduri şcolare ale unităţilor desfiinţate, acte parohiale care se preiau de arhivă după 30 de ani, dar şi de stare civilă, fonduri care sunt preluate după un secol.

Pe viitor specialiştii au în plan să scaneze toate documenetle, planşele, fotografiile, adresele, planurile şi nu numai.

Valoarea acestui proiect european în care sunt incluse 20 de judeţe este de 26,6 milioane de lei din care suma nereambursabilă este de 21,4 milioane de lei.

Arhivarii susţin că pentru a ajunge la stadiul în care persoanele interesate să studieze şi să-şi procure toată informaţia aflată în Arhivele Naţionale de pe portalul instituţiei mai trebuie să treacă peste douăzeci de ani.

Reporter: Marieta Iorga
Operator: Mihai Ciobanu

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri