Sari la conținut

Adio cort pe malul mării. Turiştii care merg la Corbu nu mai intră nici cu rulotele pe nisip

Aflată la 8 kilometri depărtare de staţiunea Mamaia, plaja din Corbu este căutată de turiştii boemi, în mare parte străini. Este printre cele mai frumoase plaje din lume şi este vestită pentru sălbăticia ei. Tocmai pentru a păstra intacte aceste atuuri, autorităţile nu vor să îi mai lase pe turişti să campeze sau să intre pe nisip cu maşinile şi rulotele.

Marian Gălbinaşu, primarul localităţii Corbu: "Începând de luni şi de marţi vom delimita 2-3 zone rezervate şi amenajate special pentru a se campa, pentru a nu se mai intra pe nisip, efectiv".

Bineînţeles, va exista şi o taxă: cel mai propbabil aceasta va fi de 5 lei pe zi.

Lucian Simion, guvernatorul Biosferei Delta Dunării: "Am încercat şi vrem să realizăm un parteneriat cu administraţia locală, cu primăria Corbu, astfel încât să gestionăm aceasă zonă atât de frumoasă şi de recunoscută, astfel încât să păstrăm şi mediul, dar să dăm posibilitatea şi cetăţenilor să se bucure de frumuseţile acestui loc."

În decursul anului, pe plajele Corbu şi Vadu se opresc în jur de 100.000 de turişti care lasă, în urma lor, tone de gunoaie. Roxana Nucu este din Năvodari şi vine des cu bicicleta pe plaja de la Corbu.

Roxana Nucu: "Zona s-a deteriorat deja mult în ultimii ani. Acuma, am înţeles că au făcut puţin curat prin zonă pe aici, dar acum o săptămână şi ceva, două era greu de descris ce se găsea pe aici. Era mizerie? Mizerie, da, clar!"

Stelică Murariu, patron cherhana: "Biosfera, prin angajaţii ei nu poate administra o zonă atât de mare, aşa că, noi, întreprinzătorii particulari trebuie să facem asta, adică noi cei care ne aflăm acolo. Eu, în speţă, cu ajutorul Consiliului Local, cu elevii de la şcoli mai facem un voluntariat în care ecologizăm plaja."

Carmen Chiriţă a fugit, în urmă cu 8 ani, de aglomeraţia Capitalei. Şi-a cumpărat o palmă de pământ lângă plaja de la Corbu şi a reuşit să ridice o casă. Are patru camere pe care le închiriază. Spune că turiştii, ca şi ea de altfel, vin aici pentru peisajul fascinant şi liniştea odihnitoare.

Camen Chiriţă, proprietar pensiune: "Este plaja sălbatică şi am dori să rămână tot aşa. Ne-ar place să amenajeze Primăria, să facă locuri de campare pentru cei care vin cu rulotele, cu corturile."

Măsurile de conservare a plajei de la Corbu au fost stabilite, săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri cu guveratorul Deltei şi Primăria Corbu la care au participat şi câţiva proprietari de cherhanale şi unităţi de cazare din zonă.

reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru