Sari la conținut

Amenzi de două ori mai mari. Firmele riscă sancţiuni de până la 100.000 de lei de la OPC

 

Metodele ilegale la care agenţii economici recurg pentru a păcăli cumpărătorii sau pentru a-i forţa să facă ceva anume pot îmbrăca diferite forme.

"Afişe, da! cu promoţii şi de-astea, care, de fapt, nu erau reduse s-au întâmplat, că verificăm preţurile", aspus un constănţean. 

Adina Vârdol, inspector al OPC Constanţa: "Am avut chiar o reclamaţie a consumatorilor împotriva unui furnizor de servicii financiare, în sensul că, deşi îşi achitase creditul respectiv la zi, a primit notificare că are restanţe şi că va fi executat. E o practică comercială agresivă, fără motiv, fără temei."

De mâine, toate firmele care apelează la trucuri prin care să îşi păcălească sau să îşi determine clienţii să ia anumite decizii vor fi de două ori mai aspru sancţionate.

Mihai Perifan, comisarul-şef al OPC Constanţa: "Firmele vor primi amenzi între 5.000 de lei şi 100.000 de lei pentru folosirea unor practici comerciale înşelătoare. De asemenea, pentru cele care aplică practici comerciale agresive, vor risca amenzi între 2.000 şi 100.000 de lei."

Măsura adoptată face parte din demersul de aliniere a legislaţiei naţionale la cea europeană.

reporter: Adrian Herţa
operator: Alexandru Brînzaru