Sari la conținut

Apă cu nitraţi la Saraiu. Concentraţia de nitraţi este dublă faţă de cea admisă 

18 comune şi sate din judeţul Constanţa au primit autorizaţie sanitară pentru sistemul centralizat de apă, dar cu anumite excepţii. Pentru că apa are nitraţi, nu este bună pentru copiii de până la trei ani, iar primăriile trebuie să facă investiţii serioase în modernizarea sistemelor.

Saraiu este una dintre comunele în care Direcţia de Sănătate Publică a descoperit o concetraţie dublă de nitraţi: 102 miligrame pe litru, faţă de limita admisă de 50 miligrame pe litru. Un adevărat pericol pentru cei mici.

Luiza Căruceru, şef Serviciu Evaluarea Factorilor de Mediu, DSPJ Constanţa: "Este vorba despre apariţia cianozei infantile, sau bolii albastre. Prezintă agitaţie, dispnee, adică tulburări de respiraţie, diaree, constipaţie mergând până şi la convulsii."

Primăria trebuie să cumpere acum un echipament pentru reducerea nitraţilor. Costurile sunt însă imense.

Dorinela Irimia, primarul comunei Saraiu: "Sunt 33.000 de lei. Şi bugetul Primăriei pe anul acesta? Şi bugetul primăriei... suma alocată prin Hotărâre de Guvern a fost de 4.000 de lei. Pe tot anul? Pe tot anul!"

Bani care nu acoperă nici măcar factura la electricitate. Singura soluţie rămâne apa îmbuteliată.

Dorinela Irimia, primarul comunei Saraiu: "Pentru copiii mici care prevede Legea avem apă plată însă, deocamdată, nu au fost solicitări."

Şi asta din cauza faptului că oamenii din Saraiu, în ciuda faptului că au fost avertizaţi de pericol spun că nu există nicio problemă.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, astfel de probleme sunt mai frecvente în mediul rural, acolo unde pânza freatică este la suprafaţă şi nu există un sistem centralizat pentru evacuarea apei uzate.


reporter: Oana Manoilă
operator: Florin Boboc