Căldură scumpă la Constanţa. Locuitorii oraşului plătesc 358 de lei pentru o gigacalorie

Data publicării:
calorifer-1

Constănţenii se gândesc cu groază la facturile astronomice pe care le vor plăti şi în această iarnă la întreţinere, dar şi la sacrificiile şi economiile pe care vor fi nevoiţi să le facă pentru a ieşi din sezonul rece fără datorii.

Reprezentanţii RADET spun că, cel puţin până la 1 ianuarie 2014, costul gigacaloriei rămâne neschimbat. În consecinţă, la iarnă, întreţinerea pentru o garsonieră va costa, în medie, 300 de lei, în timp ce pentru un apartament cu patru camere va ajunge la 1200 de lei.

Costurile medii la întreţinere

garsonieră - 300 lei/lună
apartament 2 camere - 600 lei/lună
apartament 3 camere - 900 lei/lună
apartament 4 camere - 1200 lei/lună>

Dacă ne raportăm la restul ţării, Constanţa se situează pe locul al treilea, în topul celor mai scumpe gigacalorii plătite de populaţie, după Brăila şi Reşiţa. La polul opus, se situează oraşul Ploieşti, Capitala sau oraşul Năvodari, din judeţul Constanţa.

Valoarea gigacaloriei în ţară

Brăila - 420 lei/gigacalorie
Reşiţa - 387 lei/gigacalorie
Constanţa - 358 lei/gigacalorie

Năvodari - 180 lei/gigacalorie
Bucureşti - 170 lei/gigacalorie
Ploieşti - 160 lei/gigacalorie>

Paradoxal, însă, reprezentanţii RADET susţin că municipiul Constanţa are una dintre cele mai ieftine gigacalorii din ţară.

Eugen Ionescu, director economic RADET, spune că "la Cluj, gigacaloria este 380 de lei. Populaţia plăteşte 270. Diferenţa asigurând-o primăria. În municipiul Constanţa, această diferenţă, primăria zice nu acordăm la toată lumea. O acord numai la 47.000 de familii care au venituri reduse. Cum o acordă? La unii acopăr tot, la unii le acopăr 90% din factură. Sunt familii care plătesc 50 de lei, iarna, consum de energie termică".

Şi în acest an, Primăria va acorda subvenţie doar celor care au cel mult 1500 de lei pe fiecare membru al familiei, în timp ce plafonul maxim pentru persoanele singure este de 1800 de lei.

Marcel Dragu, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari Constanţa a declarat  că "nu suntem prea bogaţi ăştia care stăm la blocuri. Care au bani pleacă de la blocuri. S-au săturat de blocuri. Şi noi ne-am săturat, dar nu avem ce face". 

În sezonul rece 2012 - 2013, dintre cele 85.000 de familiii care primesc căldură de la RADET, 47.000 de familii au beneficiat de subvenţie la căldură.

reporter: Poliana Căpitan
operator: Mihai Ciobanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri