Sari la conținut

Constanţa, fără produse tradiţionale. Un producător din Tuzla încearcă din nou să ateste ghiudemul tătăresc

Moş Iosif, cum îi spun prietenii, s-a născut şi a crescut în Medgidia. 90 la sută dintre vecinii lui erau tătari şi a furat de la ei reţeta celui mai pur ghiudem, adică un cârnat uscat făcut din carne de oaie şi condimente.

Marius Iosif, producător local: "Băştinaşii făceau ghiudem în fiecare toamnă pentru că ei n-aveau condiţii să păstreze carnea în condiţii de vară."

Reţeta nu este complicată, dar toate ingredientele sunt naturale. Pe unele dintre ele le comandă tocmai din Orient ca să păstreze savoarea reţetei originale din Crimeea, care a ajuns în Dobrogea prin secolul al XVII-lea.

Marius Iosif, producător local: "Ghiudemul turcesc conţine usturoi şi enibahar. Ghiudemul tătăresc are altă reţetă. E cu chimen şi fără usturoi."

Cu toate că tot ce foloseşte este sută la sută natural, omul spune că oficialii ministerului Agriculturii nu i-au dat atestatul de producător tradiţional.

Marius Iosif, producător local: "S-a refuzat dosarul, au fost câteva greşeli, probabil şi din partea mea, o să le refac şi am să depun şi sunt convins că vom obţine acel certificat de produs tradiţional".

Hristu Stamule, consilier superior în Direcţia Agricolă Constanţa: "Putea fi atestat pentru că el de sute de ani se fabrică în Dobrogea şi numai în sistem gospodăresc". 

În afară de ghiudem, omul mai face cârnaţi de oaie, porc, vită şi pastramă. O sută de grame de ghiudem costă 9 lei, iar o sută de grame de pastramă 10 lei.

reporter: Anca Medrea
operator: Florin Boboc