Constanţa, judeţul cu cei mai mulţi copii părăsiţi. Aproape de nou-născuţi au fost abandonaţi în spitale

Data publicării:
bebe abandonat

Sevy a împlinit un an în decembrie trecut. Casa fetiţei este, de mai bine de două luni, la compartimentul de Terapie Intensivă al spitalului din Mangalia. Nu pentru că ar fi bolnavă, ci pentru că, acasă, ea nu este dorită. Părinţii ei sunt plecaţi peste hotare, la muncă şi i-au lăsat pe copii, 7 la număr, în grija bunicii.

"Am considerat că este necesar să luăm măsurile cu ajutorul Protecţiei Copilului, atât cu Consiliul Mangalia, cât şi cu DGASPC Constanţa. Copilul are pe rol dosar şi aşteptăm ca o mamă maternală să-l ia în grijă", a spus Iulia Moldovan, şef Secţie Pediatrie, Spitalul Municipal Mangalia. 

De aceeaşi soartă au avut parte alţi 11 nou născuţi, numai luna aceasta. Au fost părăsiţi pe patul de spital. Medicii şi asistentele au devenit temporar mamele şi taţii lor şi le-au oferit scutece, mâncare, jucării şi multă dragoste.

Mihaela Niculae, psiholog în cadrul DGASPC Constanţa: "Factorii determinaţi ai abandonului minorilor în spitale sunt, fie educaţia, fie mediul. Avem foarte multe minore care îşi abandonează copiii în spital".

Pe scurt, în general, mama care îşi abandonează copilul provine dintr-o familie la limita subzistenţei. Nu are o educaţie solidă şi nici un model familial demn de urmat.

Este uşor influenţabilă şi nu are nici măcar noţiunile elementare legate de procreere şi contracepţie. Psihologii susţin că abadonul reprezintă un handicap emoţional în dezvoltarea copilului şi în crearea viitorului adult.

Maria Călin, psiholog clinician, Spitalul Municipal Mangalia: "Vor avea probleme de integrare socială, vor avea probleme în a-şi construi propria familie, vor avea probleme emoţionale intense". 

Sărăcia este principala cauză a abanondului iar, la Constanţa, situaţia se agravează de la un la altul.

"Resimţim în continuare lipsa unei strategii de a preveni sarcinile nedorite, de a informa mamele, de a face educaţie şi de a preveni riscul aceata de abandon în unităţile sanitare", a declarat Roxana Onea, purtător de cuvânt DGASPC Constanţa.

Anul trecut, 273 de bebeluşi au fost abandonaţi pe patul de spital. Asistenţii Direcţiei de Protecţie a Copilului au reuşit reintegrarea în familiile pentru 234 dintre ei. Alţi 39 au ajuns în plasament, la asistenţii maternali.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri