Mirajul Deltei la Crișan. Magia locului este dată de poveşti pescăreşti şi cântece lipoveneşti

Data publicării:
DELTA CRISAN

Ascuns în inima Deltei, pe malul braþului Sulina, Crişanul este o mica aşezare pescreasc unde se poate ajunge, evident, doar pe apă. E drept, oferta e bogată - ori şalupa şalupă rapidă, de la Murighiol, ori, dacă nu vă grăbiţi, cu vaporaşul.

Aurora Trofia viceprimar comuna Crişan: "Este și foarte greu de ajuns aici la noi din cauză că transportul este numai pe apă. navele sunt de stat… este un singur vapor sau catamaran care merge o singură dată pe zi. Se duce şi se întoarce la oră fixă. Mai sunt și rapidele care sunt particulare, care în momentul în care se încarcă de la Sulina au două trasee, două stații Sulina și Crișan. De cele mai multe ori când se încarcă de la Sulina, nici nu mă opresc la noi la Crișan."

Drumul până în localitatea Crişan durează o oră cu şalupa rapidă şi trei cu catamaranul, dar cum peisajul este de vis, nici nu o să vă daţi seama când a trecut timpul.

Sorina Matei ghid turistic: "Peisajul este superb după cum vedeți și dumneavoastră, turiștii sunt încântați de natură, vrem să se relaxeze. Pot merge la pescuit este o relaxare în natură. Mulţi sunt încântați că pot să vadă păsile. R:Ce păsări mai pot să mai vadă? -00.50 În acestă perioadă păsările nu au plecat, nu au migrat. Turiştii pot vedea pelicani, lebede, rate, cormorani, pelicanul creț care există numai în Delta Dunării, la noi în țară nu există nicăieri Vin mulţi să-l vadă și îl pot găsi în acestă perioadă."

Odată ajunşi aici, primul lucru pe care îl descoperã turiştii este că din Crişan pornesc cele mai multe din traseele importante din Delta Dunãrii.

În apropiere de Crişan se deschide un adevãrat labirint de canale, adevărate poteci pe apă ce îşi dezvăluie secretele de o rară frumuseţe în ritmul înaintării bãrcii.

Cristian Bărhălescu agent de turism: "La Crişan ai ce face şi iarna şi vara şi primăvara şi toamna, în orice pensiune ai posibilitatea să pescuieşti, canotcile sunt o mare atracţie".  

În Delta Dunãrii sunt foarte multe zone în care pescarii, amatori sau profesionişti se simt ca în paradis.

Cei care nu sunt atraşi de pescuit, ci de frumuseţtile locurilor, trebuie să viziteze neapărat o gospodãrie lipovenească, în special bucătăria.

Marian Cioacă reporter Digi24 Constanţa: "Aici, în localitate, liniştea locului este tulburată doar de foşnetul vântului care adie prin sălcii. Locuitorii din Crişan sunt gazde primitoare care îi surprind pe turişti prin simplitate şi amabilitate."

Împreună, frumuseţea locurilor, bunătăţile pe baza de peşte şi amalibitatea oamenilor au făcut ca numărul turiştilor să creasă de la an la an.

reporter: Marian Cioacă
operator: Mihai Ciobanu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri