Satele cu aromâni, bune pentru refugiaţi. Primarul comunei tulcene Baia a venit cu ideea

Data publicării:
AROMANI REFUGIATI 2

 

Comuna Baia are puţin peste 5.000 de locuitori, împărţiti în cinci localităţi. În urmă cu 40 de ani erau de trei ori mai mulţi. Populaţia e îmbătrânită, iar tinerii sunt fie în Constanţa, fie în Tulcea, fie în afara ţării. Primarul comunei a venit cu o soluţie şi pentru comunitate, dar şi pentru o criză care a acaparat un întreg continent.

Nicolae Ianuş, primarul comunei Baia: Astfel de localităţi ar putea fi folosite pentru primirea reguiaţilor? Dacă se consideră că vor să vină în Dobrogea, da! Sunt, dar aici ar trebui să investească statul.

Enache Tuşa, sociolog: Venirea acelor imigranţi în aceste comune ar produce un plus de probleme. În al doilea rând nu ar avea cum să se integreze pentru că sunt diferenţe de mentalitate şi de cultură socială majore.

Ideea primarului este receptată diferit de săteni.

"Ei s-ar integra, dar nu ne convine nouă, aşa că...să stea acolo unde sunt."

"Nu mi se pare o idee bună, adică sunt oameni, de obicei refugiaţii sunt nişte persoane altfel decât noi."

Satul Camena, care aparţine de Baia, este cel mai afectat de plecarea aromânilor. Stere Saricu, la cei 87 de ani, ştie toată istoria locului. A fost acolo când satul a înflorit, apoi a fost colectivizat şi părăsit treptat de oameni. Acum, peste tot sunt case părăsite şi ruine.

Stere Saricu, localnic: Prima dată, numai machidoni, adică aromâni, tot satul, şi cu CAP-ul pe urmă, bătrânii mureau, tineretul pleca la oraşe.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: Fără poartă, fără garduri, cu geamuri sparte şi cu găuri în acoperiş. Aşa arată una dintre cele 56 de gospodării părăsite din satul tulcean Camena.

Aici, oamenii se ocupă exclusiv cu agricultura şi creşterea animalelor, iar refugiaţii i-ar putea ajuta.

"Aţi putea să convieţuiţi cu persoane de origine arabă? Da, de ce să nu? Ce ar putea ei să muncească pe aici? Munca câmpului", a spus un localnic. 

Situaţie asemănătoare şi în satul Panduru. Acolo sunt de trei ori mai puţini oameni faţa de acum 25 de ani.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: În trecut, satul Panduru număra aproape 1500 de locuitori. În prezent, nici 500 de oameni nu mai trăiesc în localitatea tulceană.

Satele tulcene au fost populate cu aromâni, odată cu venirea lor din Cadrilater între anii 1930 şi 1940.

reporter: Paul Greavu / Oana Manoilă
operator: C. Vârban / C. Caciauna 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri