Sari la conținut

Staţiuni "redesenate" de studenţii arhitecţi

Planul pus pe hârtie de studenţii la Urbanism este unul îndrăzneţ, dar foarte costisitor. Staţiunile din sudul litoralului ar urma să se transforme în adevărate oaze de verdeaţă.

În plus, aleile vor fi refăcute, mai multe lanţuri de magazine vor fi construite de la zero, iar parcările se vor înmulţi. Primarul municipiului Mangalia spune clar şi răspicat că bugetul local nu poate finanţa o asemenea investiţie, dar este încrezător că poate accesa fonduri europene sau bani de la Guvern.

Cristian Radu, primar Mangalia: "S-a făcut totul după ureche în acest oraş în aceste 6 staţiuni, nici Guvernul nu s-a aplecat timp de 20 ani asupra acestor staţiuni deşi ele sunt de interes naţional dar nici Primăria Mangalia ...cu 43.000 locuitori este foarte greu să susţii 6 staţiuni turistice".

Planşele cu reprezentările a ceea ce va fi sudul litoralului au primit aviz pozitiv şi urmează ca proiectul să fie implementat.

Dumitru Filip , director Direcţia de Turism: "Reabilitarea staţiunilor în sensul de punerea lor în valoare, urbanistic în primul rând, înseamnă un efect special în ce-ar însemna circulaţia turistică şi atractivitatea staţiunilor... şi o preocupare serioasă şi insistentă a autorităţilor locale".

Schimbarea din fiecare staţiune

În staţiunea Neptun se are în vedere accesul mai uşor la plajă, realizarea unui circuit turistic cultural în care să fie incluse lacurile din zonă, dar şi construirea unui ponton.

În Venus vor fi amenajate alei pietonale, vor fi montate indicatoare turistice şi vor fi amenajate mai multe spaţii verzi. În zona bazarului va apărea şi o piaţetă.

Pentru staţiunile Jupiter şi Cap-Aurora, specialiştii în design peisagistic s-au gândit să reamenajeaze parcarea existentă şi zona lacului.

Constănţenii sunt convinşi că odată reabilitat, sudul litoralului ar face concurenţă chiar şi staţiunii Mamaia.

Proiectul este în fază incipientă şi nu există un termen stabilit pentru demararea lucrărilor, pentru că autorităţile au nevoie de bani europeni. Cel mai repede, fondurile necesare ar putea fi accesate anul viitor.

reporer: Loredana Vesparu
operator: Mihai Ciobanu

editor web: Anca Medrea