Ajutoarele de minimis, insuficiente pentru agricultori  

Data publicării:
091014 ajutor minimis

Alunecările de teren, inundaţiile şi căderile de grindină au afectat agricultura în judeţul Vâlcea. Aproximativ 17 mii de hectare de culturi au avut de suferit. Până la sfârşitul anului oamenii ar putea primi de la Guvern ajutorul de minimis pentru culturile calamitate. Bani puţini, cu care, spun ei, nu îşi pot porni culturile în primăvară, mai ales că sunt deja împrumutaţi la bănci pentru recoltele din care nu au mai ales nimic.

Marian Roșu a decis să cultive legume ecologice, aşa că în urmă cu 4 ani, a construit 2 solarii. În total a cheltuit 30.000 de euro. Anul acesta spera să aibă producţie mare, însă planurile lui au fost date peste cap de vreme. Grindina i-a distrus serele în proporţie de 50%.

''Am avut roşii, castraveţi, vinete plantate şi flori. La un moment dat le-am scos şi am lăsat sera goală ca să avem profit că altfel intram în pierdere.'', a spus Marian Roşu, agricultor.

Şi culturile altor localnici din comuna Voiceşti au fost afectate de inundaţii şi vijelii. Oamenii au tras linie şi au ieşit pe pierdere. Pentru a înfiinţa culturile în primăvară, mulţi au apelat la credite bancare.

''Am fost împrumutată în bancă dar am făcut o mică refinanţare că m-au înţeles şi plătesc la anul că nu am ce să fac. Daca nu făceam, nu ne descuram. Arătura, discuitura am luat îngraşăminte, am cumpărat sămânţa.'', a spus o localnică.

''Au fost şi inundaţii şi ploi plus de asta şi grindina care ne-a distrus în totalitate. De exemplu, eu din 0.70 de hectare, 500 de metri pătraţi au mai rămas. Din 4000 de lei investiţi nu scoţi nici 500 de lei. 330 de lei nu te ajută nici să faci lucrarea din toamnă pentru cereale. Să zicem aratul, care mai e şi discuit şi îngrăşământ şi semănat şi sămânţa care e foarte scumpă.'', a spus o altă localnică.

''Orice cetăţean al comunei noastre se bazează pe un venit din agricultură. Pe baza agriculturii prima dată au făcut credite la bănci iar marea majoritate au pus baza realizării veniturilor.'', a precizat Dumitru Munteanu, viceprimarul comunei Voiceşti.

Guvernul a dat o hotărâre, iar până la sfârşitul anului, agricultorii afectaţi ar putea beneficia de ajutor de minimis. Trebuie însă să aibă certificate de producător şi să depună cereri la primărie. În funcţie de culturi, fermierii ar putea beneficia de ajutoare cuprinse între 250 şi 1.200 de lei pe hectar.

Ajutoare de minimis:

- legume în câmp, pepeni - 610 lei/ha

- cartof - 700 lei/ha

- plantații pomicole - 1200 lei/ha

- plantații viticole - 500 lei/ha

- sfeclă de zahăr - 400 lei/ha

- lucernă, muștar, tutun - 250 lei/ha

- căpșuni - 300 lei/ha.

Sursa: www.madr.ro

''Primăriile, în termen de o lună până pe 7 noiembrie trebuie să întocmească un dosar pentru fiecare producător şi în termen de 10 zile aceste dosare trebuie depuse la Direcţia Agricolă. Direcţia agricolă le verifică şi le transmite mai departe Ministerului de Finanţe pentru sumele respective.'', a declarat ing. Marin Cernătescu, directorul Direcţiei Agricole Vâlcea.

Valcea este pe locul 2 in topul judetelor afectate de inundatii si ploi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...