Copii abandonaţi în spitalele din Craiova, înainte de sărbători

Data publicării:
091213 COPII ABANDON

Zeci de copiii sunt abandonaţi în preajma sărbătorilor în maternităţile din România. Numai în ultima săptămână, la Maternitatea din Craiova au fost părăsiţi 3 nou-născuţi. În timp ce bebelușii ajung în grija asistenților maternali din cadrul Direcției pentru Protecția Copilului, sociologii spun că acest fenomen se produce pentru că familiile respective nu îşi permit să întreţină un copil, mai ales în timpul sezonului rece.

La secția de nou-născuți din cadrul Spitalului Județean din Craiova sunt doi copii pe care nu îi vizitează nimeni. Au fost aduși pe lume în urmă cu aproape două săptămâni. Sunt perfect sănătoși, însă mamele lor au plecat din spital, fără să privească în urmă.

La câteva etaje mai jos se află un alt copil abandonat. Nou-născutul a fost părăsit în spital, deşi s-a născut cu o problemă abdominală pentru care a fost recent operat. Medicii şi asistentele s-au obişnuit cu astfel de cazuri, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă. Dacă în ultimele trei luni ale anului trecut au fost abandonaţi 10 copii, anul acesta numai în lunile octombrie şi noiembrie au fost deja opt cazuri semnalate.

„În fiecare lună se abandonează copii, în fiecare moment ne aşteptăm la aşa ceva”, a precizat dr. Cristiana Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Craiova.

În anul 2012 au fost abandonaţi în spitalele din Craiova 43 de copii, iar anul acesta au fost deja semnalate aproape 40 de situaţii. Din fericire, angajaţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului au reuşit cu ajutorul Poliţiei să rezolve 15 dintre acestea.

„O bună parte dintre ei s-au reîntors în familiile naturale. Deci a fost un abandon iniţial în spital, ulterior s-a lucrat cu familia naturală şi copiii s-au reîntors în familie”, a spus Maria Dumbravă, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Dolj.

Principala cauză este lipsa banilor, mai ales în anotimpul rece, când cheltuielile sunt mai mari.

„Condiţiile socio-economice precare, pe care, din păcate, foarte multe din familiile din România le trăiesc şi atunci preferă să îşi abandoneze copiii, decât să îi păstreze în familiile lor”, a spus Mirela Isuf, sociolog.

Copiii părăsiţi şi pe care familiile nu vor să îi reprimească ajung în grija asistenţilor maternali, iar dacă suferă de anumite afecţiuni sunt internaţi în centrele de plasament.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri