Sari la conținut

Invazie de grauri în viile din Dolj

Este invazie de grauri în viile din Dolj. De teamă că păsările le vor distruge recoltele, oamenii improvizează sperietori şi alungă păsările provocând sunete puternice. Anul acesta, teama este şi mai mare, pentru că recolta este oricum slabă.

Domnul Leonard din oraşul Segarcea foloseşte o tablă şi un fier, pentru a speria graurii. În fiecare an, cele peste 5 hectare de vie pe care le munceşte sunt atacate de aceste păsări.

În Segarcea, viticultura este o tradiţie, fiind cultivate peste 500 de hectare de vie. Aşa că oamenii sunt nevoiţi să le păzească, pentru a nu rămâne fără recoltă.

“Sunt niste păsări foarte distrugătoare (...) E perioada lor optimă şi fiind strugurii şi copţi, dulci, le plac”, spune Leonard Georgescu, agricultor.

În comuna Gighera, oamenii au găsit o altă metodă de apărare împotriva graurilor. Improvizează costumaţii pe care le numesc sperietori. Le pun în mijllocul viilor, în speranţa că vor alunga păsările ce le pot distruge recoltele de struguri.

“Facem sperietori în formă de om. Cu flanel, are caciulă, îi punem pălărie şi se mai sperie şi de astea”, spune un bărbat.

Potrivit specialiştilor, graurii atacă doar strugurii cu boabe roşii, dar în acelaşi timp sunt periculoşi şi pentru floarea soarelui şi porumb.

Pe aceeași temă