Sari la conținut

Performanţă la ţară. O adolescentă din Dolj este olimpică la matematică şi chimie

Are 14 ani şi este singura olimpică naţională din comuna doljeană Leu din ultimii 30 de ani. Are o familie care face eforturi uriaşe să o poată susţine. Pentru Mădălina Stănăşel, olimpică naţională la matematică şi chimie, sprijinul a venit de la dascăli. Cărţi, cheltuieli de transport şi sprijin didactic. Dar are un munte de ambiţie pentru a-şi depăşi condiţia şi o muncă de titan în spate. Stă cu orele peste program, să absoarbă fiecare informaţie. Acum se pregăteşte să meargă la Iaşi, pentru Olimpiada de Chimie.

Mădălina Stănăşel este elevă în clasa a VIII-a. Nu se deosebeşte cu mult faţă de colegii din clasă. Este o fată timidă şi modestă. Ceea ce a scos-o în faţa este pasiunea pentru învăţătură. Este fascinată de tainele de ştiinţelor exacte şi încă din clasa a III-a a început să participe la concursuri şi să îşi facă părinţii şi dascălii mândri de ea. A demonstrat astfel că şi la ţară se poate face performanţă.

„Mi s-a părut că există şi oameni care ar spune că la oraş se învaţă mai mult decât la ţară, dar eu spun că contează ce profesor ai şi cât de mult îţi dai interesul şi oriunde se poate învaţă dacă un copil vrea”, spune Mădălina Stănăşel, olimpică naţională.

Profesorii ştiu că fără muncă şi studiu la clasă nu a putut ajunge aici. Aşa că i-au dedicat ore din timpul lor liber, pentru a o sprijini. Iar rezultatele se văd.

„E în primul rând meritul ei, că a muncit ieşit din comun, şi apoi este meritul şcolii, dar nu de acum, începând cu clasele mici”, a spus Flori Ciupitu, profesoară matematică

Pentru colegii de clasă, Mădălina este exemplu de urmat. Râmâne cu orele după cursuri şi învaţă şi acasă.

Familia elevei are o situaţie financiară precară, lucrul despre care Mădălina se fereşte să vorbească. Pentru ea, ţelul de a urma un liceu de elită din Craiova şi de a deveni medic este mai presus de lucrurile materiale. Şi nu vrea decât să îşi facă mândri părinţii şi profesorii şi să se audă peste hotare de Şcoala Gimnazială "Nica Barbu Locusteanu" din Leu.