Sari la conținut

Un fost cinematograf din Slatina va fi modernizat de norvegieni

Cinematograf românesc salvat cu bani din Norvegia. Vorbim despre sala de cinema din Slatina, de a cărei reabilitare, autoritătile locale nu au bani suficienţi. Clădirea monument istoric, construită în secolul 19, va deveni o sală multifuncţională ultramodernă în urma unei investiţii de peste 6 milioane de lei.

Clădirea cinematografului Victoria arată acum ca după război. A fost construita la sfârşitul secolului 19 şi la un moment dat a găzduit şi clubul ofiţerilor, un loc unde cadrele militare veneau în perioada interbelică să se recreeze. Însă pentru o mare perioadă de timp a funcţionat ca cinematograf.

''De când eram mic vedeam şi câte 2 filme pe zi pentru că dimineaţa pentru copii era altceva şi seara era altceva. Nefiind populat, nefiind în activitate, se distruge.'', a spus un localnic.

''Veneaţi des aici la cinematograf?

-Vedeam o dată pe săptămână, cel puţin. Şi erau filme bune.''

Abia în anul 2000 primăria Slatina a reuşit să obţină clădirea de la Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor "Romania Film''. Pentru că bugetul municipalităţii nu permite investiţii majore, autorităţile au apelat la fondurile oferite de norvegieni. Clădirea va fi renovată în baza unui parteneriat încheiat cu un ONG din ţara fiordurilor.

''Proiectul e destul de amplu. Prevede panouri retractabile cu scaune care ies de undeva din podea, sala va fi multifuncţională. Se vor putea desfăşura spectacole de dans, de teatru, muzică, proiecţii de film.'', a declarat Cristian Cismaru, city manager Primăria Slatina.

''E un lucru foarte bun, indiferent de unde e sursa de finanţare. Ca e externă sau internă, principal să îl aducă la normal.'', a spus un localnic.

Dosarul pentrun reabilitarea clădirii a fost depus la Ministerul Culturii şi urmează să fie aprobat luna aceasta. În noua sală vor avea loc şi şedinţele Consiliului Local Slatina. În acest moment întâlnirile aleşilor au loc pe Dealul Grădiştei la câţiva km distanţă.