Alertă de TBC într-o comună din Galaţi

Data publicării:
copii scoala tbc

Părinţii copiilor din comuna gălăţeană Drăguşeni au intrat în panică după ce profesoara de religie a fost diagnosticată cu TBC.

Tot ei spun că, săptămâna trecută, copiilor li s-au făcut teste medicale la şcoală fără ca ei să fie anunţaţi. În urma acestor teste 30 de elevi au prezentat simptome ale bolii.

"Au venit de la Târgu Bujor, le-au făcut testul ăla şi copii ne-au spus acasă. Deci fără să ne sune nimeni. Deci vii aşa, cu iniţiativa copilului, mamă, sunt bolnavă că am aflat acuma?! Deci nu este corect" spune revoltat un părinte.

Unii părinţi nu au mai aşteptat rezultatele testelor medicale făcute la şcoală şi au venit cu copii la spital, speriaţi, iar temerile lor au fost confirmate.

"Fetiţa are virusul în sânge, dar nu este localizat. Ăsta se localizează, se duce în plămâni sau în creier" declară alt părinte.

Luni dimineaţă, mai mulţi părinţi au venit să-şi interneze copiii la Spitalul TBC "Sfântul Spiridon" din Galaţi. Oamenii o acuză pe profesoara de religie care a venit bolnavă la şcoală şi a intrat în contact direct cu elevii.

"Din cauza unei profesoare care cred că a fost bolnavă cu mult timp în urmă şi ea a venit la şcoală, fără să i se facă nicio analiză, nimic. Nu ştiu ce să zic" spune un tătic.

Sătenii din Drăguşeni cred că responsabilitatea pentru angajarea unui cadru didactic bolnav aparţine directoarei şcolii.

"Îţi lua o fişă medicală la angajare. Domnule, uite care e treaba, eşti apt de muncă, lucrezi cu copiii. Chiar dacă lucra şi în câmp, la o construcţie, tot o fişă medicală îi trebuie. Nu îi trebuia o fişă medicală? Şi dacă au ştiut, că au ştiut, de ce nu au dus-o la spital, sau, mă rog, de ce nu au exclus-o de la bun început" spun supăraţi părinţii.

Deşi a fost contactată de reporterii Digi24, directoarea şcolilor din satele respective nu a dorit să comenteze în vreun fel situaţia.

În plus, singurul dispensar din comună era închis, aşa că nimeni nu a explicat cum a fost semnalată boala şi care sunt riscurile pentru copiii din cele şapte localităţi ale comunei Drăguşeni.

Reprezentaţii Direcţiei de Sănătate Publică confirmă prezenţa bolii la profesoara de religie. Chiar şi în aceste condiţii, nu vor să vorbească deocamdată despre un focar.

Liliana Iordăchescu - purtător de cuvânt DSP Galaţi: "A fost confirmat un caz de tuberculoză cu BK prezent la o profesoară care predă religia pe raza comunei Drăguşeni. În urma anchetei epidemiologice au fost testaţi la IDR cu tuberculină un număr de 361 de elevi. În urma acestei testări, 18 elevi au prezentat IDR pozitiv, iar din aceştia, 12 au rămas internaţi la spitalul TBC Galaţi pentru o evaluare suplimentară, radiologic şi laborator".

În momentul de faţă, copii nu au fost diagnosticaţi cu TBC. Ei sunt doar suspecţi după ce au intrat în contact cu profesoara de religie, mai spun medicii.

Liliana Iordăchescu - purtător de cuvânt DSP Galaţi: "Acum urmează să se confirme dacă ei au rămas în poziţia de contacţi sau vor face boala".

Rezultatele analizelor urmează să vină peste câteva zile.

Reporter: Tudor Neacşu
Operator: Ionuţ Mocanu

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri